В Диагностично-консултативните центрове в най-големите столични райони вече има открити

...
В Диагностично-консултативните центрове в най-големите столични райони вече има открити
Коментари Харесай

Милка Христова: Време е най-накрая да оценим важността на общинското здравеопазване

В Диагностично-консултативните центрове в най-големите столични региони към този момент има открити зони за обзор на заболели със признаци на COVID-19. С задоволство мога да оповестя, че от през днешния ден такава работи и към XXV ДКЦ в регион " Младост ". Това съобщи заместник-председателят на СОС от групата на " Българска социалистическа партия за България " и на Комисията по опазване на здравето и обществена политика Милка Христова.

" Позицията на общинските съветници от Българска социалистическа партия през годините постоянно е била неизменима - общинското опазване на здравето е извънредно значимо от позиция на достъпността до здравни услуги от страна на столичани, включително и най-уязвимите, разяснява тя. - Затова още при започване на коронавирусната зараза през март бяхме основатели при приемането на ограничения в поддръжка на общинските лечебни заведения – лечебни заведения и ДКЦ посредством финансово подкрепяне за обезпечаване на дезинфектанти, защитно облекло и нужна здравна техника. На всяка сесия на СОС поддържаме решенията, свързани с обезпечаване на помощ за общинското опазване на здравето ".

Милка Христова напомни, че на последната сесия на СОС предходната седмица групата на Българска социалистическа партия поддържа решение за закупуване на три мобилни преносими рентгенови апарата за общинските лечебни заведения.

" Факт е, че общинските лечебни заведения се включиха интензивно в лекуването на ковид-болни и дават своя не дребен принос в битката с пандемията. Но е реалност и това, че общинското доболнично лекуване в София всъщност е гръбнакът на столичното опазване на здравето, сподели още тя. - В София има построена мрежа от общински ДКЦ-та във всеки регион. За страдание, смятам, че до момента доболничното лекуване беше недооценено и обезверено се нуждаеше от спомагателна поддръжка. Години наред с сътрудниците от Българска социалистическа партия алармирахме за това и търсехме способи за подпомагането му. А коронавирусната рецесия сподели, че оценката ни е била вярна. В момента включването на ДКЦ-тата в битката с вируса обезпечава по-голяма досегаемост на жителите за примитивен обзор и проучване. Така ще се понижи и натискът върху болничните заведения ".

Милка Христова изрази вяра, че всички политически сили в СОС и ръководещите в Столична община ще преоценят ролята на общинското опазване на здравето, включително и смисъла на ДКЦ, изключително при оправянето с тежки обстановки като актуалната, провокирана от ковид. " Затова с сътрудниците от групата на Българска социалистическа партия ще настояваме да бъдат заделени повече средства от бюджета на Столична община за 2021 година за общинските лечебни заведения и ДКЦ ", приключи тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР