В Дейр ез-Зор войната още не е завършила, независимо от

...
В Дейр ез-Зор войната още не е завършила, независимо от
Коментари Харесай

Анализ: Русия и САЩ си поделят победата в Сирия, кюрдите се предават на Асад

В Дейр ез-Зор войната още не е приключила, без значение от гръмките изказвания за цялостна победа и гръмките разногласия сред Русия и обединението на Съединени американски щати коя от страните да присвои за себе си успеха в Сирия, написа svpressa.ru. Остатъците от ИД към момента се съпротивляват обезверено и, съгласно специалисти, евентуално това ще продължи най-малко още два месеца. Сирийската държавна войска и Сирийските демократични сили оказват напън против терористите на практика в един регион край Ефрат, въпреки да не работят взаимно или най-малко в съгласие. Например тези дни в покрайнините на Абу Кемал бомбардирала съветската авиация, а малко по-късно своите бомби хвърлили самолети на Коалицията на Съединени американски щати.

Това обаче заплашва с редица неприятни последици. Засега изострените обстановки са избегнати, само че воденето на война изобилства с непредсказуеми случайности. Друго следствие може да докара до задълбочаване на спора сред Москва и Вашингтон. Ако към този момент се изхитряват да бомбардират един град, без да са сътрудници в интервенцията, то на следващия ден някой може да изпрати своите сили в следена зона от другата страна.

Видимо Москва и Вашингтон се стараят да се изпреварят една друга, като непрестанно приказват за своята изключителна роля в унищожаването на ИД. Всеки желае да си присвои успеха, само че в това опълчване не би трябвало да се минават избрани граници, написа svpressa.ru. И без това за бъдещето на сирийската военна интервенция не може да се приказва със 100-процентова убеденост.

Според турския боен специалист Ендер Имрек, остатъците от терористите ще потърсят „ чадър” на границата с Израел, който постоянно ги е покровителствал, само че и там ще бъдат унищожени до два месеца.

Според Ендер, кюрдите не са заинтригувани от война с Русия, те към този момент не получават средства и оръжие от Съединени американски щати и не могат да стартират война с Асад, в която ще се намеси и Турция. Асад желае да се избави от кюрдите и евентуално желае война с тях, само че РФ го сдържа. Както се споделя в пиеса на Шекспир: Мавърът е приключил своето дело, Мавърът следва да се отдръпна (Отело).

Кюрдските Отряди за национална самозащита останали съвсем без пари. Тяхното „ членство” в Сирийските демократични сили не устройва другите членове и това поражда отчуждение измежду бойците. Така стартира разколът.

Някои водачи на арабски отряди към този момент минали на страната на Русия и на Асад. Неотдавна по този начин направи полевият пълководец Абу ил-Маджда Рафия – някогашен пълководец на отряди в Сирийската свободна войска, а по-късно пълководец в Сирийските демократични сили.

Някои кюрди също последваха образеца на Рафия. Недалеч от Абу-Кемал кюрдски отряд се предал в плен на сирийската войска. Ако в този развой взе участие Русия, то от него може да се извлече изгода. Тогава на всички ще стане по-лесно да се договарят с Русия като предвидим сътрудник.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР