В деветте населени места на община Ценово започва кампания за

...
В деветте населени места на община Ценово започва кампания за
Коментари Харесай

В община Ценово ще събират разделно отпадъците

В деветте обитаеми места на община Ценово стартира акция за разделно събиране на боклуци. За нужните дейности ще бъдат разпределени 226 жълти и зелени контейнери. Жълтите са предопределени за хартия, метали и пластмаси, а зелените за стъклени опаковки. Допълнително на разнообразни места в селата ще бъдат ситуирани 14 контейнери с огромна съдържимост, в които да се изхвърлят растителни останки от градините и персоналните стопанства. Кампанията съответства с откриването на новото районно хранилище в Бяла.
„ Започваме дейна разяснителна акция измежду жителите на общината. По-сериозно внимание и старания ще бъдат ориентирани към децата и младежите. Нашата концепция е да ги насърчим да не изхвърлят общо боклуците, а да ги разпределят. Информационни материали ще бъдат предоставени на всяко кметство. Със сигурност началото ще бъде доста мъчно, само че наложително би трябвало да успеем “, показа Рейхан Кямилова – основен експерт „ Екология, непорочност и туризъм “ в общинската администрация. Според новите условия разделното събиране на боклуци ще докара до действително понижаване на разноските, които ще понижат такса боклук на жителите.
„ В новото районно хранилище е инсталирана специфична сепарираща апаратура, която ще разреши разделянето на отпадъците. Те ще се преработват и рециклират, след което ще се продават като първични материали за произвеждане. Така ще са понижат разноските за прехрана “, добавя Кямилова.
За потребностите на общината към този момент е възложен и профилиран камион, който ще извозва оставеното в контейнерите до сметището в Бяла. Успоредно с него ще продължи да работи и другата сметосъбирачна машина, с която ще се извозват смесените битови боклуци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР