В детското отделение на пловдивска болница след дъждовната седмица зачестиха

...
В детското отделение на пловдивска болница след дъждовната седмица зачестиха
Коментари Харесай

Комари нахапаха жестоко момиченце в Стария град, родителите се изплашиха

В детското поделение на пловдивска болница след дъждовната седмица зачестиха случаите на дребни и по-големи пациенти, нахапани от разнообразни инсекти. Изплашените родители на 4-годишната Габи я доведоха с подути и зачервени крачета след офанзива от комари. Семейството имало посетители от Съединени американски щати и решило да ги разноски из Стария Пловдив. Докато изпият по едно кафе навън, детето било грубо нахапано от комари и за часове получило отоци, описа педиатърът доктор Анелия Балабанова.

Майката се страхувала, че острата реакция е алергична, само че педиатрите отхвърлили подозренията, а след извършеното лекуване, червенината и подутините бързо изчезнали. Детската лекарка предложи родителите да не не помнят и да поставят в чантите си специфичните защитни средства против инсекти - репеленти, и да ги използват  преди и по време на разходка, изключително в случай че са избрали за задачата тепетата, Гребната база и парковете, където растителността внезапно избуя след преваляванията, а около нея се нароиха и насекомите. Най-опасни са ухапванията от кърлежите, тъй като и след премахването им, крият риск от болест с разнообразни освен това много рискови инфекции.

Д-р Балабанова означи, че с началото на ваканцията в отделението нарастват и случаите на деца с вирусни инфекции,засягащи храносмилателната система. Те постъпват с гадене, повръщане, разстройство и безапетитие. Бързо се дехидратират, подвигат температура, кожата им е суха и са мощно отпаднали. Заболяват деца на всякaква възраст. Най-тежко протича при кърмачетата и  децата до 3 година, постоянно се постанова те да бъдат настанени в болница за лекуване. В множеството случаи вирусните инфекции минават за 3-4 дни при децата. При поява на някои от тези признаци родителите безусловно да се съветват с педиатър, предложи доктор Балабанова.

Неприятни изненади през лятото може да  донесе и мощното слънце. Не  са редки случаите на слънчеви алергии, в случай че не са взети нужните защитни ограничения. " Винаги когато излизате на разходка не забравяйте шапката, както и шишето с вода. Избягвайте да бъдете на открито в най-горещите часове на деня, когато слънцето е най-силно. Радвайте се на летните занимания заран до 10 часа и след 17 часа. Само по този начин ще предпазите детето си от  безоблачен удар, който също протича с гадене, повръщане, главоболие, нараснала температура, само че при него може да се стигне и да загуба на схващане “, сподели водещият пловдивски педиатър.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР