В детските заведения на територията на Община Бургас се използват

...
В детските заведения на територията на Община Бургас се използват
Коментари Харесай

В детските заведения в Бургас не се допускат храни с хидрогенирани мазнини и консерванти

В детските заведения на територията на Община Бургас се употребяват единствено храни без хидрогенирани мазнини, без консерванти и без оцветители. 

Със започването на новата образователна година тематиката за здравословното хранене на децата още веднъж е настояща. Във връзка с въпроси на родители зам.-областният шеф на Бургас проф. Севдалина Турманова и общинският консултант Калояна Живкова организираха работна среща технолога по храненето в Община Бургас инж. Яна Маркова.

По време на диалога инж. Яна Маркова акцентира, че в детските заведения не се употребяват салами, нито се подготвят пържени ястия. Тестените произведения се подготвят с брашно по Утвърден стандарт, лютеницата е по Браншови стандарт, краве и козе кисело мляко по Български държавен стандарт, както и кашкавала и сиренето. Маслото, което се употребява е от краве мляко с 82% масленост, мляното месо е единствено по стандарт " Стара планина ". В менюто на децата всяка седмица има най-малко веднъж риба.

За страдание деца на родители, които разрешават у дома да се употребяват храни като чипс, сладки с високо наличие на захари, салами и така нататък мъчно се приспособяват с модела на хранене в детските заведения.

За деца с потвърдени алергии и автоимунни болести се изготвят самостоятелни менюта от инж. Яна Маркова.

Проф. Турманова и Калояна Живкова още веднъж подчертаваха на въпроса с контрола на храните, които се доставят. Инж. Маркова посочи, че всички артикули прецизно се управляват при приема в заведенията, както от инженер-технолога в община Бургас, по този начин и посредством ежемесечни инспекции от Българската организация по сигурност на храните и Регионалната здравна ревизия. Вече е процедура в инспекциите да се включват и родители.

През последните няколко години Община Бургас извършва  позитивни промени в хранителния модел на децата и учениците. Това се прави за понижаване риска от хранителни дефицити и хронични болести, свързани с храненето, обезпечаване на хранителни артикули създадени единствено по стандарт.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР