В детските градини и в училищата трябва да влязат и

...
В детските градини и в училищата трябва да влязат и
Коментари Харесай

Социални работници влизат в детските градини и училищата

" В детските градини и в учебните заведения би трябвало да влязат и обществени експерти . Това сподели ръководителят на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова ", съобщи БГНЕС.
Според Лилова това ще докара до довеждане докрай на цялостната поддръжка в учебното заведение, което към този момент има и обществена функционалност и ще разтовари учителите от уговорките, които в последните години са се нараснали.
" Много се измести функционалността на педагозите и от чисто просветителната им функционалност, те поеха доста обществени задания. Обществото чака от учителите и шефовете да се оправят и със обществените проблеми на детето и на фамилията като цяло. Реално, в случай че един обществен служащ работи на терен в детската градина или в учебното заведение, той доста по-рано ще задейства и превантивно ще обслужва проблематиката, обвързвана с правата на детето и неговата протекция ", сподели доктор Лилова.
Тя е безапелационна, че педагогическите съветници и психолозите не могат да обзет тази характерна функционалност на обществената сфера, защото учебното заведение към този момент има и такава функционалност.
Д-р Лилова сподели още, че разполагаме с задоволително фрагменти, които да се заемат с тази задача. " Има доста фрагменти в университетите, които приключват обществена педагогика, тъй че от една страна е добре да се подкрепят младите и да се включат в държавния бранш, тъй като нормално те отиват в неправителствения бранш ", добави тя и сподели, че този тип поддръжка може да залегне в пътната карта към Националната тактика за детето 2019-2030.
" А това може да бъде и една национална стратегия, която да бъде във фокуса на Министерството на образованието и науката. Така както във фокуса им е при 350 деца да има психолози. Така да се подкрепи да има и такива, които да поемат тази обществена част, с цел да може учителите да бъдат облекчени ", акцентира Лилова.
На въпрос на БГНЕС дали би трябвало да се върнат лекарските кабинети в учебно заведение, тя сподели, че биха подкрепили такова предложение. В момента родители си заплащат, с цел да имат доктор в учебно заведение.
Началникът на РУО – София град Ваня Кастрева изясни, че политиките за учебните лекари е в ръцете на Министерството на здравеопазването и е належащо да се трансформират нормите, с цел да се образуват такива структури.
" В момента медицинските сестри в учебните заведения и детските градини са на послушание на общините. Те се назначават от кметовете. В учебните заведения има доста институции, които имат своите пълномощия и отговорности към децата ", изясни Кастрева и сподели, че когато всички си свършат добре работата няма проблеми, само че от време на време това лишава много време.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР