В десетки градове на Русия природозащитници излязоха на протест срещу

...
В десетки градове на Русия природозащитници излязоха на протест срещу
Коментари Харесай

Еколози протестираха в защита на езерото Байкал

В десетки градове на Русия природозащитници излязоха на митинг против градежа на цех за питейна вода в непосредствена непосредственост до езерото Байкал. Те са уверени, че ще бъдат нанесени непоправими вреди на неповторимата екосистема в региона на най-дълбоководното езеро в света, съобщи БНР.
Най-многолюден беше митингът в центъра на град Иркутск. В него се включиха и поданици на селището Култук, където се строи заводът. Ето какво показа един от тях - Станислав Филипов: " Искаме да извърнат внимание на това, че сега Байкал се намира в заплаха и се унищожава такава неповторима естествена територия, каквато са Карталовите блата ".
Орнитологът Виталий Рябцев изясни, че казусът не е единствено в строителството на завода за питейна вода: " Проблемът не е единствено в завода в Култук. Това е единствено един от образците за целия комплекс от проблеми. Гигантски територии на Байкал са разпродадени и се застрояват или чакат застрояване. Въпреки закона. Всичко това е в нарушаване на съществуващото законодателство ".
Китайски вложител стартира да строи завода при започване на годината. Планира да го приключи през декември, като вложи в плана над 20 милиона евро. Възнамерява да продава 20% от питейната вода в Русия и 80% - в Китай, Южна Корея и Монголия. Съдът в Иркутск спря краткотрайно градежа, а прокуратурата ревизира случая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР