В десетия ден от своето плаване първият български научноизследователски кораб

...
В десетия ден от своето плаване първият български научноизследователски кораб
Коментари Харесай

Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ акостира в Картахена

В десетия ден от своето корабоплаване първият български научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ (НИК 421) пусна котва в пристанището на испанския град Картахена, оповестиха от Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ във Варна.

Това е първото пристанище от прехода на кораба в 31-вата българска антарктическа експедиция. Там плавателният съд ще зареди с гориво и храна.

На плавателна процедура на борда на НИК 421 до испанския град бяха 23-ма курсанти от Морското учебно заведение, които ще се приберат към Варна. Към Антарктида ще продължи екипажът от 27 души с пълководец капитан II сан Николай Данаилов.

Следва 25-дневно корабоплаване през Атлантическия океан, като в края на януари 2023 година от пристанището в Мар дел Плата, Аржентина, ще се качат и българските полярници, които са част от експедицията до Ледения континент с началник проф. Христо Пимпирев.

Българските учени ще изследват океанските води, с цел да открият дали и с какъв брой замърсяването от останалите континенти е достигнало до най-чистите води на планетата.

Освен това на борда на кораба е качена техника, с която полярниците ни ще работят в новоизграждащата се научна лаборатория в базата на остров Ливингстън.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР