В депутатът Антон Тодоров направи гръмко разкритие с публикацията си

...
В депутатът Антон Тодоров направи гръмко разкритие с публикацията си
Коментари Харесай

Лицето на митичния кръг Монтерей – Виктор Вълков пред "ШОУ": Не подозирах, че съм имал тъст резидент на ГРУ

В депутатът Антон Тодоров направи гръмко разобличаване с обявата си в " Телеграф " „ Тъстът на Виктор Вълков – руски резидент №1 в царство България ”. От обявата се схваща, че втората брачна половинка на представителя на митичния кръг - Искра Пентиева, е щерка на Любомир Пентиев, който след бурна шпионска и диверсионна активност справедливо наследява овакантения пост резидент на руското ГРУ в България след 1942 година и до самия 9 ІХ 1944 година След излизането си от пандиза Пентиев оглавява военно-следствената комисия при военното комендатство в София. Като подобен стартира да се „ занимава с военно-следствените каузи на т.нар.”военнопрестъпници” до приключването до приключването им в така наречен „ Народен съд”. „ От януари 1948 година Пентиев е трансфериран на работа във външното министерство като консултант при посолството в Белград, а по едно и също време е част от резидентурата на Управление І-ДС / външнополитическото разузнаване/ там с псевдоним „ Славянин”. След това е изпратен за общоприет консул в Истанбул, служба, която служи за прикритие на активността му на резидент на Управление І-ДС, ръководейки агентурно-информационния уред в Турция под псевдонима Фируз.”

В южната ни съседка блестящият разузнавач досега Пентиев ненадейно търпи цялостен неуспех в качеството си на резидент и след две години е отзован от вътрешния министър по това време Руси Капсамунов. Така безславно завършва бурната шпионска кариера на Любомир Пентиев, татко на Искра Пентиева – втората брачна половинка на Виктор Вълков.

От своя страна „ ШОУ” реши да попита самия Виктор Вълков по какъв начин тази страница от живота му е останала скрита за необятната аудитория и ето какво получи като отговор:”Да, четох въпросната обява. Не съм разчувствуван. Когато се срещнах с втората си брачна половинка, татко й беше умрял. Тя го показа като посланик и не съм се интересувал повече. Сега и аз узнавам за пръв път какъв е бил починалият ми тъст, с който не съм имал шанса да се срещна приживе. Познавам Антон Тодоров, говорили сме. Питате дали е допустимо български жител да бъде резидент на непознато разузнаване? Може би, не знам, несъмнено може, щом го написа Антон Тодоров. Той знае повече, чел е архиви, документи.

„ ШОУ” направи информация по въпроса с допитване до някогашни и сегашни чиновници на високи равнища в системата на тайните служби. И получи един и същи отговор: не е допустимо, резидентурата на непознато разузнаване се оглавява само от кадрови чиновник на това разузнаване и няма казус жител на страната, в която работи съответната загадка работа, да оглави нейната резидентура, даже да е нейният най-доверен и заслужил сътрудник.

Явно разкритието на Антон Тодоров разрушава на пух и прахуляк догмите по въпроса и ще бъде потребно четиво за бойците на тихия фронт, които си мислят, че за тях секрети в занаята няма.

Славей КОСТАДИНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР