В Денят на народните будители хиляди учени от БАН и

...
В Денят на народните будители хиляди учени от БАН и
Коментари Харесай

Будителите протестират, депутатите с добри намерения

В Денят на националните будители хиляди учени от Българска академия на науките и Селскостопанската академия минаха на протестно шествие в центъра на София поради ниското си възнаграждение и неприятните условия на труд.

„ Чуйте! Разберете! Събудете се! Без просвета България е без бъдеще! “, насочиха учените апел към политиците, до момента в който в това време в Народното събрание ръководещи и съпротива спореха има ли апокалипсис в образованието и науката и кой е отговорен за него.

Другаде в центъра на София президентът Румен Радев и други публични лица публично честваха прзаник.

БУДИТЕЛИТЕ НА БУНТ - ВИЖТЕ ПРОТЕСТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В Българска академия на науките И СТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Учените на държавна работа желаят нарастване на заплатите си с най-малко 100 лв., както и изцяло вложение на най-малко 1% от брутния вътрешен артикул на страната в тяхната сфера.

Протестът им се трансформира в обичаен, откакто на предишния 1 ноември още веднъж бяха по улиците със същите претенции и терзания. Година по-късно разликите не са огромни.

„ В сферата на науката съм от 10 години и бял ден не съм видяла. Брутната ми заплата е 590 лева”, съобщи протестираща работничка в Българска академия на науките.

Нейна колежка с над 35 години проучвателен стаж взима 766 лв..

В момента междинната заплата в Българска академия на науките е с 300 лв. по-ниска от междинната за страната, регистрира аргументите за митинга ръководителят на научния профсъюз в КТ „ Подкрепа” Здравко Здравчев, представен от Българска телеграфна агенция.

Какво е да си актуален будител (ВИДЕО)

Българска академия на науките "затвори ", хиляди учени излязоха на митинг

30% от научните служащи са с съществена заплата, която е равна на минималната, добави той. Доцентите в академиите пък взимат приблизително към 750 лв. при 1066 лв. междинна заплата за страната.

„ Учените са сложени на дъното на обществената стълбица”, счита Здравчев.

Протестиращите служащи упорстват държавното управление да спре „ десетгодишния геноцид” в науката и да извърши уговорките от Програма 2020 и други признати тактики за научния бранш, по отношение на увеличението на средствата за проучвания.
 " Будителите " стачкуват - учените от Българска академия на науките излязоха по улиците на 1 ноември
При проекти 1% от Брутният вътрешен продукт за просвета, в проектобюджета за 2018 средствата за просвета са 0,18%, пресмятат от синдикатите.

От 10 години насам парите за просвета са замразени, а България е последна в Европейски Съюз по брой учени на глава от популацията, още акцентира Здравчев и добавя, че страната ни се движи против европейските трендове за повишението на вложенията в този бранш.

Учените пресмятат нужните вложения в акадамиите на 76 милиона лв..



За просвета в бюджета за 2018 са разчетени близо 121 милиона лв. повече от предходната година. От тях 5,9 милиона лв. са планувани за увеличение на финансовия трансфер към Българска академия на науките и Селскостопанската академия.

Това регистрира ръководителят на парламентарната просветителна комисия Милена Дамянова от ГЕРБ от трибуната в Народно събрание.

„ Дали е задоволително - не, не е задоволително. Но са стъпки, които носят промяна”, сподели още депутатът.
 " Будителите " стачкуват - учените от Българска академия на науките излязоха по улиците на 1 ноември
По случай празника на будителите тя още акцентира, че образованието е приоритет на настоящето ръководство и над 500 млн. лв. са планувани в бюджета за съответни действия по Закона за училичщното и предучилищеното обучение, както и този за университетите.

От на следващия ден проектобюджета влиза за разискване в парламентарните комисии.

„ Истеричните приказки за апокалипсис ще ги оставим да потънат в границите на политическата говорилня. Няма да превърнем цялата система в пленник на нечии партийни неудачи”, съобщи Дамянова.

Тя адресира отзиви на опозицията от Българска социалистическа партия, че просветителната система върви към „ преустановяване на българското образование”, по думите на Иво Христов.

В декларация от името на опозицията Христов регистрира огромният брой на децата, отпадащи от учебно заведение, и наличната при доста възпитаници функционална неначетеност.

„ Патриотите считаме, че играем такава роля, ‘аре в случай че не будителска, то най-малко стимулираща”,

съобщи един от водачите на Оперативна програма Волен Сидеров от трибуната на 1 ноември.
 " Будителите " стачкуват - учените от Българска академия на науките излязоха по улиците на 1 ноември
Сред нужните съгласно националистите тласъци е смяна в българските учебници, посредством която да стане ясно, че не сме „ номадско племе, пристигнало по тези земи през 7 век на кончета, с пастърма под седлото”, а „ цивилизационен жанр, който е тук хилядолетия”.

„ В българските учебни заведения да се приказва за дух и за душа, а освен за материя и че сме произлезли от шимпанзе или от маймуни”, показа патриотичната визия Сидеров.



Докато от парламентарната естрада се разменяха апокалиптични визии и въжделения за просветителство, пред президентството в чест на националните будители маршируваха гвардейци и самия държавен глава Румен Радев.

След честванията Радев акцентира, че в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, актьора, даскала, революционера и просветителя.

„ В други езици такава думата въобще не съществува. Будителят не е интелектуалец по европейски пример. Това е българска духовна категория “, съобщи Румен Радев.

"Будителите не са хора единствено от портретите. Често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски учебни заведения, пазители на правописа в обществените мрежи, честни публицисти - на тях през днешния ден желая да благодаря ", сподели президентът.

По същото време близо до него учените от Българска академия на науките маршируваха по софийските улици поради обидното си заплащане.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР