В деня, в който президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна

...
В деня, в който президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна
Коментари Харесай

БСП и ДПС с положителни оценки за първата година на Радев

В деня, в който президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова регистрираха работата си за първата година на " Дондуков " 2, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи сложиха позитивни оценки на президентската институция за този интервал. Социалистите, които поддържаха на изборите Радев и чийто кадър беше Йотова, бяха по-обстойни с положителните думи, до момента в който от Движение за права и свободи, въпреки и също поставящи добра оценка, бяха по-скромни в коментара си. Ето и какво споделиха водачите на двете партии:

Корнелия Нинова:

" Отчетът на президента и вицепрезидента беше респектиращ. За тази една година извършиха със наличие президентската институция ". Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред публицисти в Народното събрание. Според нея президентът Радев има впечатляваща интернационална активност, в която е отстоявал националния интерес на България. " Имаха поредни, мощни и твърди позиции по вътрешно-политическите въпроси на България, съсредоточени като тематики върху национална сигурност, битката с корупция, обществени въпроси. Двамата безусловно поредно през тази една година изпълняваха това, което дадоха обещание в предизборните си платформи. За мен това е най-силната характерност на президентската двойка ", акцентира Нинова. " През тази година Радев не съумя да ни убеди за постигане на 2% от Брутният вътрешен продукт за превъоръжаване. Нашата партия има друга позиция по този въпрос и аз съм я изразявала пред него и пред КСНС ", добави тя.

" Що се отнася до оценката му за Народното събрание, одобрявам я с горест, само че е вярна. Виждате какво прави болшинството с парламентарната република. ГЕРБ години наред, а Бойко Борисов персонално, три мандата, трансформира Народното събрание в това, което сподели господин Радев – нотариат, който му заверява подписа ", разяснява ръководителят на Българска социалистическа партия. Като образец уточни вчерашния спор по вота на съмнение. " Може ли да има избор на съмнение към държавното управление и да не пристигна министър-председателят? От месеци не е идвал на парламентарен надзор. Това е главен проблем на демокрацията и на парламентарната република в България ", сподели още Нинова. Според нея това е редовно и поредно тъпчене на Конституцията и на институциите в България. " Управляващите и президентът имат безусловно разнообразни позиции по значими за страната тематики, да вземем за пример битката с корупцията. Това не е просто разминаване, а борба на концепции ", означи тя. " Приоритет на президента за идната година остава свободата на словото, за което го поддържам. Имаме потребност от независимост на словото ", добави водачът на Българска социалистическа партия. Тя напомни случая, когато беше изпъден от парламентарната зала водач на опозицията – тежко посягане върху свободата на словото.

Мустафа Карадайъ:

Ние от Движението за права и свободи оценяваме позитивно първата година от мандата на президента. Той имаше и сполучливи опити да бъде коректив и на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт. Той се пробва да бъде обединител на нацията, само че нашите гласоподаватели, които гласоподаваха за него имат малко по-големи упования от него.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР