В деня, в който отбелязваме 101 години от Великата Октомврийска

...
В деня, в който отбелязваме 101 години от Великата Октомврийска
Коментари Харесай

Многопластовата Ахматова във фокуса на една светлина

В деня, в който означаваме 101 години от Великата Октомврийска социалистическа гражданска война, бе показана постановката „ Високо там горе “ по текстове и биографията на съветската поетеса Анна Ахматова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Пиесата споделя за предишното, наречено Сребърен век, за революцията, терора и огромната война, както и за милионите жертви. Поезията на Ахматова е с богата палитра, представлението се стопира на три емблематични неща в нейната биография.

„ Представлението е по биографията на Анна Ахматова. То е въодушевено преди всичко от живота й, а по-късно от поезията й. Животът на поетесата минава през няколко столетия - на Царска Русия, когато тя е извънредно известна и обичана, и болшевишкия интервал, когато нейният брачен партньор, известният стихотворец Николай Гумильов е разстрелян, а тя самата е репресирана, изселвана и забранявана. Нейните творби се учат още веднъж след измененията от 90-те години на предишния век, а в този момент тя още веднъж не е фаворитка на властта “, описа пред БГНЕС режисьорът Крум Янков, който е работил върху плана дружно със своята брачна половинка, актрисата Кателина Кънчева. Тя също по този начин играе в постановката дружно с Галина Борисова и Силвия Станоева.

Актьорите играят на мрачно и има единствено един-единствен източник на светлина.

„ От гледна точна на сценографията линията, която сме следвали следва епохата на Анна Ахматова. Тя съставлява една театрална среда, която в началото не е забележима за фена, а се разкрива последователно. Целта ни беше да изградим едно отношение с този единствен източник на светлина сред него театралното наличие на актьорите. Да пресъздадем чувството, което е в творбите на Ахматова и интервала, в който живее “, съобщи Момчил Алексиев.

Според Галина Борисова планът е доста кинаджийски, макар че е онлайн и е спектакъл, тъй като се виждат детайлите, а те вършат общата картина. „ Това не е елементарно зрелище и за нас, и за публиката. Но тъкмо заради това то има стойност. Макар и да сме малко ретро, ние сме едно доста положително ретро “, добави тя.

Актрисата Силвия Станоева желае да се потопи в света на Ахматова. „ Харесвам, че тази жена е претърпяла толкоз доста неща, което не е инцидентно. И колкото и клиширано да звучи харесва ми концепцията, че човешкият дух и изкуството могат да преживеят войната и превратите “, сподели тя.

Творческият екип се надява, че ще сложи пиесата и в родния град на Ахматова Санкт Петербург. Такива са проектите им за идната 2019 година

Никола е фен, който е огромен обожател на творчеството на съветската поетеса. Според него силата на спектакъла е в импровизацията, в свободата, която има в осъществяването към сюжета. „ Гледам постановката за пети път, тъй като всякога представянето на пиесата е друго. Има огромна доза импровизация във всяка една режисура. Зрителят постоянно вижда нещо ново. Когато гледате даден театър, няколко пъти вие към този момент гледате детайлите. Там постоянно има нови елементи, които го вършат друг и това ме кара да го виждам още веднъж и още веднъж “, показа Никола. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР