В деня, в който обявиха символична стачка, автобусните превозвачи получиха

...
В деня, в който обявиха символична стачка, автобусните превозвачи получиха
Коментари Харесай

В деня на символичната си стачка автобусните превозвачи получиха първо обещание

В деня, в който оповестиха алегорична стачка, автобусните превозвачи получиха първо заричане, което би трябвало да спре действителните митинги, планувани за 13 януари.

Пред публицисти в Народното събрание министърът на превоза Росен Желязков заяви, че още на идващото държавно съвещание ще бъдат препоръчани за разглеждане промени в Закона за автомобилните транспорти, заяви " Фокус ".

Те би трябвало да лимитират незаконните транспорти, от които страдат превозвачите. По мотив второто искане - за основаване на нов надзорен орган, който има част от компетенциите на Пътна полиция, данъчните и автомобилната администрация, Желязков уточни, че и по този въпрос се работи.

" Говорим и за новата републиканска пътна скица, както и за дотациите и за обезщетенията за пътническите транспорти в слабонаселените планински региони и други ", добави още той, като засяга още няколко от настояванията на превозвачите.

За министъра на районното развиване и благоустройството Петя Авравома символичната стачка е опит за проявление на проблемите, които би трябвало да бъдат решени. По мотив недоволството на автобусните превозвачи от прекосяването от електронни винетки към тол такса Аврамова уточни, че тя не е толкоз огромен проблем, колкото се акцентира.

Тя уточни, че може да се намерения за смяна в Закона за публичните поръчки, която да планува смяна в цените, плащани на превозвачите от страната по дълготрайни контракти. Нов текст би трябвало да разрешава те да се актуализират, когато има форсмажорно събитие, каквото е въвеждане на наложителна тол такса.

Аврамова означи, че препоръчаните суми за изминат километър са понижени съвсем на половина след разговор при първото предложение на цените.

" До 1 март ще въведем тол системата. Смятам, че с общи старания последователно ще въведем и ще проработи нашата система за таксуване ", добави още министърът.

Сред другите претенции на автобусните превозвачи са смяна на предлагания модел за оскъпяването и поевтиняването на застраховката " Гражданска отговорност " (т.нар. бонус-малус система) и даването на опция да аплайват по европрограми за покупка на нови по-екологични рейсове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР