В деня, в който news.bg отбелязва своя 20-годишен юбилей, разговаряме

...
В деня, в който news.bg отбелязва своя 20-годишен юбилей, разговаряме
Коментари Харесай

News.bg e кауза

В деня, в който news.bg отбелязва своя 20-годишен празник , беседваме с Александър Александров, който в продължение на 12 години се грижи за развиването на осведомителния ни уебсайт и сложи началото на Web Media Group като добър собственик.

Господин Александров, Вие сте вторият, само че най-дългогодишен притежател на News.bg. Как бихте описали тези 12 години?
Тези дванадесет години минаха доста бързо и бих ги описал като развиване, напредък, доста огромен и първокласен, както и количествен, тъй като когато купих News.bg, пристигнаха шест-седем души и една костенурка, по-късно взеха да се усилват и когато го продадох, към този момент бяха 40-50 души екип, публицисти, управление. Но по-важно беше освен количественото нарастване, само че и качествената смяна на нещата, т.е., самият News е при започване на всичко!

Има съгласуваност на нещата, в случай че погледнете картинката на Нюза, тогава каква беше, и това, което се пишеше - нещо като вестник, отново хубав, отново наследник, отново добър, само че това не беше медия, това беше нещо като известия, разгласи. Истинската медия стана много по-нататък, само че това ставаше последователно. Накрая към тази медия се подредиха и другите медии, които създадохме, само че Нюзът постоянно е бил доайен, най-важният. Екипът се сърдеше, че другите към този момент стартират да се занимават със спорт, стопанска система, всякакви забавни неща и някак си за Нюза тези рубрики малко отслабват. Имаше такива ревности, само че всичко е ставало по човешки - без разправии и кавги. Все отново би трябвало да знаем, че Нюзът в действителност е първият, имаме Web Media Group към този момент и в действителност в този момент се ръководи и се съставлява Web Media Group - Нюзът с останалите уеб сайтове, които са неразделни. News.bg е като първата обич, тя е вечно, тя е доста мощна. Така минаха тези 12 години.

За Вас кое беше най-голямото предизвикателство през тези години?
Може би ще ви изненадам, само че да заплащам заплатите беше най-голямото предизвикателство. Съжалявам, само че това е истината. В " Развитие " всички знаят, че ние постоянно сме плащали заплатите в точния момент, не сме закъснявали, само че Нюзът, като новооснован, в действителност дълго време беше липсващ. Имаше случаи, когато беше доста липсващ. Ние сме компания, която не употребява заеми, помощи и в действителност за мен като началник, като притежател, преди всичко е дам заплатите, да нахраня чиновниците. Това е най-важното обвързване на всеки притежател, другояче какъв е той? Съветвам всички притежатели да заплащат постоянно в точния момент, да са точни и да почитат чиновниците си!

Продължавате ли да четете news.bg?
Да, аз постоянно ще го чета. Продължавам, по какъв начин не? Разбира се, в този момент се четат и доста други неща, само че отново споделям, това е като първата обич, чета и другите уеб сайтове в групата. Понякога се нервирам, само че съм и много придирчив, желая всичко да е доста хубаво, доста красиво. Понякога се нервирам, някой път се веселя.

Да си притежател на медия допуска, че може да бъдеш изкушен да повлияеш на публичното мнение, да внушиш. Вие бил ли сте изправен пред такава алтернатива?
Само един път, само че по тази причина пък доста дълбоко. Това е казусът с Максим Стависки и злополуката, при който тежко пострада Мануела Горсова. Аз влязох доста съществено в казуса и просто посредством медията демонстрирах какво мисля, че би трябвало да се направи. Намесихме се и когато станаха свадите с Красимир Горсов. Една медия доста жестоко постъпи с него. Той не е комарджия. Един мъж, в случай че стои в казиното и пусне там 20 или 50 лв., не значи, че е пропилял даренията за Мануела. Това е невероятно просто. Фактически аз го спасих, аз го взех при себе си да работи за една моя фондация - Фондация " Развитие ". Направих го чиновник във Фондация " Развитие " с концепцията да провежда други родители на деца в будна кома и да основат тяхна фондация, измислих и име - " Ангели в неволя ". Дадохме му покрив, спасихме го от това, тъй като те (медиите, бел. ред.) щяха да го съсипят. Просто унищожават индивида. Мисля, че тогава му помогнах с дейната работа на News.bg. Направихме фондация, това беше моята идея и метод да се цивилизоват нещата. Има такива случаи, може би стотина такива деца, родителите съвсем не могат да се оправят, страната би трябвало да оказва помощ и публицистите не би трябвало да вършат това на един родител, на един татко, чието дете постоянно ще бъде в такова положение. (Съдът оправда Красимир Горсов по обвиняването за корист с дарения на хазарт, бел.ред.)

Това беше доста мощна идея за мен и съм употребявал медията единствено в този случай. Това беше морална идея. От друга страна за Максим и Албена бяхме издали биография, те са прелестни спортисти и хора, само че се струпа огромна неволя на главата им, която промени живота им. Тогава доста страдах за какво по този начин стана! А към този момент за Мануела Горсова нещастието е цялостна. Ние се сближихме с Горсов, доста неща направихме и единствено тогава съм употребявал медията за положително, казвайки какво би трябвало да се направи. Мъчих се да вчовечавам случая - а той беше доста тежък - показвайки какво би трябвало да се прави, срещайки разнообразни медии, дискутирайки с читателите, показвайки това, че не трябва да се жигосват хората. Това е нещо съществено.

Както Вие самичък посочихте, интернет публицистиката продължава да се развива. Според Вас, тя накъде се е запътила?
Промените са големи, само че на първо място ние сме от първите, които създадохме и наложихме интернет публицисти и интернет публицистика. Тогава онлайн медиите бяха доста малко, занапред се показваха и аз мисля, че интернет публицистиката и тези медии безусловно завоюваха своето място на пазара, измествайки последователно печатните издания. Очевидно беше, че това е медията на бъдещето, само че всичко ставаше ден след ден в битка, самобитна борба. Сега това е цялостно празненство, тъй като, явно е, че това е моделът, той доминира. Но тук идва огромното предизвикателство от страна на обществените мрежи. Те са събитие от ново качество, това е знамение, каквото прави Марк Зукърбърг. Голямото предизвикателство е по какъв начин да се направи този синтез, те би трябвало да взаимодействат, тъй като потребителите към този момент са във Facebook - 2 милиарда души и повече, това е феномен.

И в този момент огромното предизвикателство е каква би била политиката на Зукърбърг. Той дори съобщи, че ще се лиши от някои доходи, с цел да поддържа системата чиста, тъй като медиите имат ползи, а създателят държи Facebook да бъде подобен, какъвто той желае. Медиите не могат да бъдат безразлични, те взаимодействат със обществените мрежи. Това е към този момент предизвикателство на бъдещето.

News.bg отбелязва своя 20-ти празник, а ние с наслада означаваме, че Вие сте част от този празник. Кое за Вас беше най-трудното и най-веселото през по този начин наречените нюзовски години?
Аз ви благодаря! Наистина тук е моментът да благодаря, че ме поканихте, че бях част от вашето празненство, тъй като беше ужасно. Върнах се обратно. Видях доста хора, които са работили, нови хора, доста младежи, млади ръководители, публицисти, които към този момент мислят в годините напред и аз съм сигурен, че тези хора ще вършат Нюза и по-нататък. В смисъл - няма да се загуби марката, в противен случай, ще стане по-влиятелна и ще бъде мощна.

Аз не мисля, че нещо неприятно е ставало, не мога да си спомня. Имало е проблеми, само че те са били дребни. По-скоро, може би, доста нерви изхабих, търсейки пътя, откакто Уеб медията беше основана. Вече мястото на Нюза беше ясно, само че групата, компанията трябваше да се нарежда по-добре, само че това е проблем на притежателя, това хората не го усетиха въобще. Хората са били спокойни, плащал съм заплатите, както споделих, и съм горделив с това. Това е задачата на работодателя, тъй като тук всевъзможни извършения се правеха.

Като равносметка - задоволен ли сте?
Изключително съм задоволен. На празника споделих, че news.bg особено е идея. Това за мен мисля, че е цел, тъй като откакто го купих го " очовечихме " и стана медия, сериозна, самостоятелна по този начин, както би трябвало да се работи. Хората не трябва да бъдат карани да вършат това и това отвън обективността, която постановяваше news.bg. Има успокоение, спокойна работа и би трябвало да се отразява истината, която е, тя би трябвало да се демонстрира, това е. Няма намеси и аз виждам, че няма. Това е медия от различен вид. За България е хубаво да има повече такива медии, тъй като сякаш множеството медии са други медии. Така че, ужасно съм удовлетворен, това е идея за мен, ще не преставам да го проследявам, ще пристигам при вас, вие ще идвате при мен. Успех искам на news.bg!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР