В деня, в който България чества 110-ата годишнина от Независимостта

...
В деня, в който България чества 110-ата годишнина от Независимостта
Коментари Харесай

Прочетоха Манифеста за Независимостта във Велико Търново

В деня, в който България празнува 110-ата годишнина от Независимостта си, в църквата „ Свети 40 мъченици ” във Велико Търново беше направена възстановка на събитията, случили се там през 1908 година

Актьор, влезнал в ролята на княз Фердинанд, прочете Манифеста за оповестяването на независимостта на страната ни.

Той е бил написан на ръка от тогавашния министър-председател Александър Малинов. След като княз Фердинанд го прочита, взема решение да запознае търновската общност с него. Качва се на крепостта Царевец, където се събират доста хора, където Малинов прочита документа за повторно.

Ето какво гласи манифестът:

По волята на незабвенния Цар Освободител, великият приятелски Руски народ, подкрепят от положителните ни съседи, жители на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година пречупи робските вериги, що през епохи оковаваха България, в миналото така велика и така славна. От тогава и до през днешния ден, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо правилен към паметта на националните дейци за своята независимост и въодушевяван от техните завещания, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и сътвори от нея под Мое управление и това на о` Бозе почившия Княз Александър, страна, почтена да бъде пълноправен член в фамилията на цивилизованите нации.

Винаги миролюбив, Моят Народ през днешния ден копнее за своя културен и стопански напредък; в това направление нищо не трябва да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването и. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде съгласно както той желае.

Българският народ и Държавният му глава не могат с изключение на еднообразно да мислят и едно да желаят. Фактически самостоятелна, страната Ми се спъва в своя естествен и спокоен процес от едни узи, с формалното скъсване на които ще се в профил и настаналото охлаждение сред България и Турция.

Аз и Народът Ми откровено се радваме на политическото възобновление на Турция. Тя и България - свободни и изцяло самостоятелни една от друга, ще имат всички условия да основат и уякчат другарските си връзки и да се предадат на спокойно вътрешно развиване.

Въодушевен от това свето дело и с цел да отговоря на държавните потребности и националното предпочитание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за без значение Българско Царство и дружно с народа си надълбоко имам вяра, че този Ни акт ще откри утвърждението на Великите Сили и съчувствието на целия образован свят.

Да живее свободна и самостоятелна България!

Да живее Българският Народ!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР