В деня след мащабната хакерска атака от руска територия срещу

...
В деня след мащабната хакерска атака от руска територия срещу
Коментари Харесай

По следите на хакерите: Извършителят на атаката е установен


В деня след огромната хакерска офанзива от съветска територия против български институции, съответният причинител е открит. Това разкри пред bTV шефът на Националното разследване Борислав Сарафов.

Мишена на групата с ядро в град Магнитогорск са били сред 8 и 14 уеб страницата на държавни институции, както и на компании, банки, летища. В пика си офанзивата е била с три пъти по-голяма мощ от сходни такива до момента.

Според някогашния началник на киберсигурността в ГДБОП Явор Колев тя е дело на съветските хакери „ We Are Killnet “, които работят от началото на войната в Украйна.

Всички атакувани уеб сайтове към този момент работят обикновено.

Името на открития хакер към този момент не може да се спомене, тъй като това ще попречи на следствието. Въпреки високата скорост на офанзивата, защитните системи са се задействали незабавно и следи не са оставени. Около 50 такива офанзиви към този момент са направени от началото на войната в Украйна в доста страни. Според експертите тези офанзиви подвигат звук, разсейват хората, а главната им цел е политическа агитация.

Атаката е почнала в 8:30 ч. през вчерашния ден.

„ След това имаше нова вълна от такива офанзиви и там към този момент се отвори ножицата и към други държавни институции, банки, финансови институции и така нататък “, съобщи Александър Пулев, министър на нововъведенията и растежа.

Някои уеб сайтове са се сривали за малко, след това са се възстановявали, тъй като защитните системи са се включвали незабавно, обясниха от Министерството на електронното ръководство.

„ Всичко се възвръща, не се компрометира информация, няма оставящи следи върху системи, просто е запълване на канала. Ако ми позволите най-простата прилика, която мога да ви дам - в случай че има един магазин, събират се група хора, влиза в магазина, нищо не купува, не краде, нищо не пипа, стои си с ръце в джобовете. Легитимни клиенти не могат да влязат да си напазаруват в магазина. И толкоз “, съобщи Петър Кирков от дирекция „ Мрежова и осведомителна сигурност “ – МЕУ.

И изпълнителната власт, и киберспециалистите споделят, че след началото на войната в Украйна тези офанзиви са ежедневие, а задачата им е политическа.

„ Вече над 50 офанзиви са извършени на територия по инфраструктура на държави-членки на НАТО, страни подкрепящи Украйна, и както виждаме офанзивата може да е безобидна, само че реализира агитационен резултат “, , някогашен началник на отдел „ Киберсигурност “.

От Българската асоциация по киберсигурност прибавят, че офанзивите са и тест върху хората.

„ Атаката е била за отвод от услуги. По-важно е какво цели такава офанзива. Тя няма за цел да открадне данни. Тук приказваме за кибертероризъм “, разяснява Светлин Илиев от Българската асоциация по киберсигурност.

Защитните системи работят и сега, оповестиха от Министерството на електронното ръководство.

От Национална следствена служба не се ангажират, че офанзивата е предизвестие за нещо по-сериозно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР