В деня, в който църквата почита паметта на Светите Седмочисленици

...
В деня, в който църквата почита паметта на Светите Седмочисленици
Коментари Харесай

Как джамията на Синан се превърна в една от най-обичаните църкви в София

В деня, в който църквата уважава паметта на Светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, описваме историята на столичния храм, който е наименуван на тях и който е осветлен преди 116 години.

Мястото, върху което е издигнат храм „ Св. Седмочисленици ”, е свято още от времето на траките. Там е имало светилище на Асклепий - богът-лечител, отдаден в тайните на лечебното изкуство от кентавъра Хирон, а през V-VІ в. е издигнат християнски храм.

Вижте фотоси


В началото на ХVІ век, на трона на византийските императори към този момент седи султан Сюлейман І Великолепни . София пък е седалище на румелийския бейлербей, комуто са подвластни всички европейски владения на Османската империя, като се изключи Морея и Босна. Градът има стохилядно турско население.

През 1528 година великият везир на султана - бошнакът Мехмед паша взема решение да бъде издигната джамия в София, която да дава отговор на името и смисъла, което заемал градът в империята. Това станало, откакто минавайки през София на път за Виена, Сюлейман І Великолепни открил, че въпреки да е хубав и организиран, градът няма задоволително ориенталски тип, защото в него няма нито една огромна и хубава джамия.

Мястото, на което била издигната джамията, е обвързвано с едно поверие, съгласно което тя била издигната за възпоменание на успеха на турците, извоювана против маджарите в борбата при Мохач в 1526 година и завладяването на Будапеща. То споделя, че на път за Унгария султан Сюлейман І станувал с войските си край София и през нощта имал привидение, че походът ще бъде сполучлив. На сутринта султанът разказал на везира си Мехмед паша за съня и поръчал на мястото да се тури знак, та в случай че сънят се сбъдне, там от признателност към Бога да се издигне огромен молитвен дом за всички мюсюлмани.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР