В деня, наричан Арифе, завършва свещеният месец Рамазан, почитан от

...
В деня, наричан Арифе, завършва свещеният месец Рамазан, почитан от
Коментари Харесай

Ведат Ахмед: За милостинята по време на Рамазана религията няма значение



В деня, именуван Арифе, приключва свещеният месец Рамазан, уважаван от мюсюлманите. Утре религиозната общественост отбелязва началото на празника Рамазан Байрам, който обозначава края на свещения месец. По време на Рамазана от изгрев до залез слънце вярващите мюсюлмани постят и не употребяват храни и питиета, изяснява ръководителят на Висшия мюсюлмански съвет и заместник-главен мюфтия Ведат Ахмед:

" Цял месец сме се борили със пристрастеностите, с прищевките на егото си, само че същността на постите и на говеенето не е единствено в това човек да остане гладен и жаден, а да се  защищава от неприятни думи, неприятни действия. "

Според Ведат Ахмед месецът на пост учи на самообладание и в това се крие мъдростта на постите.

По традиция в навечерието на празника се дава лепта, чиито размер се дефинира от Главното мюфтийство. Тази година всеки член от мюсюлманското семейство ще подари по 5 лв., а със събраните средства ще бъдат подкрепени хората в потребност.  " Това е обвързване на всеки. Ако жестоко изчислим 1 милион мюсюлмани в България, 80-90% от тях дават тази лепта. Това способства за обществения климат. Това са разпореждания на Свещения Коран - кой колкото има, от това да дава на нуждаещия се, без значение дали е мохамеданин. Там се гледа дали се нуждае, не от каква вяра е, от какъв етнос е ", прецизира Ахмед. 

Благотворителните начинания, реализирани от мюсюлманите по време на свещения месец не се изчерпват със задължителната лепта. " Стана традиция да се провеждат ифтари - благотворителни вечери. Това го виждаме в Софийската джамия, в Разградската, в Шуменската, в Кърджалийската. Там никой не пита каква вяра изповядваш, кой си, какъв си. Всеки идва, хапва. Дали ще остане за молитва или няма да остане - никой не го задължава ", споделя още ръководителят на Висшия мюсюлмански съвет. 

Обичайно подготовката за Рамазан Байрам стартира седмица по-рано – домакините почистват къщите си, възнамеряват се гозбите, както и гостите, които ще бъдат посрещнати, споделя Шефкие Чакър, редактор в Радио България: 

" Традицията повелява всяка баба, всяка свекърва в фамилията, в дома - тя да наточи корите и да направи саралия. Тя е царицата на софрата. По селата се събират няколко комшийки. Знае се коя е майсторката на саралията. Едната носи брашното, другите яйцата, третата - маслото, млякото. ПРавят общо за всички. вечерта преди Байрама би трябвало да бъде сиропирана с доста гъст захарен сироп. "

В деня преди огромния празник във всеки дом по традиция се подготвят специфични мекици, които се раздават на съседи и другари. Празненствата по случай Рамазан Байрам ще продължат три дни. Честванията стартират рано сутринта с петъчна молитва в джамията, след която фамилията се събира в дома на най-възрастните родственици, добавя Ведат Ахмед:

" Малките целуват ръка на възрастните. Възрастните им подаряват дали пари, дали бонбони. Сяда се на софрата. Най-голяма наслада от този празник изпитват децата. Те излизат и обикалят с едни торбички. В края на празника всяко дете към този момент има бонбони, на които се радва цяла година. "  

Според Шефкие Чакър празникът е мотив, който събира и сближава цялото семейство. Следващият огромен мюсюлмански празник е Курбан Байрам, който тази година ще се чества в средата на август. По традиция празникът се отбелязва 70 дни след Рамазан Байрам.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР