В деня на втория избор на Иван Гешев за главен

...
В деня на втория избор на Иван Гешев за главен
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата отказа да разследва прокурора Гешев по сигнал на "Боец"

В деня на втория избор на Иван Гешев за основен прокурор прокуратурата заяви, че отхвърля да образува следствие против него по сигнал, подаден по време на първия му избор на 24 октомври.

Днес Висшият правосъден съвет дебатира по кандидатурата откакто президентът Румен Радев върна избора заради подозрения в прозрачността на процедурата, която подкопава увереността в качествата на претендента.

На 24 октомври до момента в който вървеше първият избор на Гешев " Боец " внесе сигнал за осъществени от зам.-главния прокурор Иван Гешев закононарушения против правораздаването.

Наблюдаващият прокурор, името на който не се загатва в прессъобщението, е постановил отвод за формиране на досъдебно произвеждане заради липса на каквито и да било доказателства за осъществено от него закононарушение.

Сигналът на " Боец " беше учреден на обява на уеб страницата " Бивол " и е обвързван с делото " Недосигаемите ". Съмненията са в характера на споразуменията на прокурора с подсъдимите от проведената незаконна група - те са ощетили страната с най-малко 10 млн. лева, а са наказани условно на по две години затвор без да върнат парите. Преди Гешев да се причисли към екипа прокурори е имало друго съглашение - за 4 години ефикасна присъда отнемане от независимост за ръководителя на групата и по две години дейно за участниците, както и за възобновяване на вредите към бюджета, се споделя в сигнала.

" С командироването си в СГП и включването му, като трети наблюдаващ прокурор по това дело и излизане на първия наблюдаващ прокурор Димитров в дълъг отпуск по болест, Гешев внезапно сменя посоката на обвиняването. Първо разделя делото, като отделя част от него по неприемлив метод и изважда обвиняването за пране на пари и данъчни измами от общото дело и обвиняването за ОПГ. В резултат по едното дело имаме обвиняване за управление и присъединяване в Организирана незаконна група за данъчни закононарушения, само че без обвинявания за самите закононарушения, които нанасят действителна вреда за бюджета ", писа " Боец " в сигнала си.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (178)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР