В Деня на Свети Патрик ирландският здравен министър Саймън Харис

...
В Деня на Свети Патрик ирландският здравен министър Саймън Харис
Коментари Харесай

Пенсионираните лекари, които помагат в битката с коронавируса

В Деня на Свети Патрик ирландският здравен министър Саймън Харис стартира акция за набиране на хора за битката с ковид с остро обръщение: " Страната ви се нуждае от вас ".

Девет дни по-късно Дейвид Кигли дошъл в Дъблин от Пърт, Австралия, дружно с още 100 млади ирландски лекари, прекъснали образованието си в чужбина, с цел да отговорят на апела на Харис за помощ против разпространяването на заболяването, заразила над 3 хиляди души в Ирландия, написа " Ройтерс ".

Кигли, 30-годишен експерт по респираторни заболявания, трябвало да се върне на работа в Дъблин през юли. На фона на пътническия безпорядък и прекъснатите полети, вместо това той употребявал 7 хиляди австралийски $ от спестяванията си, с цел да се прибере по-рано.

" Исках да се върна и да оказа помощ на сътрудниците ми, с които бях работил толкоз дълго време преди този момент, да оказа помощ за идеята ", споделя Кигли в изявление по телефона от вкъщи на родителите си в Дъблин, където би трябвало да е в самоизолация две седмици.

От Съединени американски щати до Виетнам и из цяла Европа претрупаните здравни системи оказват помощ на пенсионирани лекари да възобновят разрешителните си, форсират започването на работа на студени лекари и медицински сестри и търсят помощ на всички места, където могат да я получат.

Властите във Англия насочиха апел за 250 хиляди доброволци, които да оказват помощ на здравната работа за превозването на служащи, доставката на медикаменти и поддържането на контакт с най-уязвимите в обществото. В понеделник те оповестиха, че броят на доброволците е достигнал 750 хиляди души.

Други 20 хиляди здравни служащи, които или са се пенсионирали, или са се отказали от работата си, са се завърнали след приемането на изключителното законодателство.

В Испания, която се трансформира в третата страна, съобщила за повече от 100 хиляди случая в сряда, когато броят на умрелите надвиши 9 хиляди души, чиновници приканиха всички пенсионирани медицински служащи под 70 години, които към момента могат да работят, да се причислят към напъните.

За 63-годишната Лолес Андолз, която се връща в болничното заведение, от която по-рано тази година се е пенсионирала, това значи да живее настрана от брачна половинка си (над 70 години) и неотдавна ослепялата си майка. Тя би трябвало да живее в изолираност, с цел да избегне разпространяването на болест.

" Баба ми претърпя тежко решението на щерка си, плаче по през целия ден и се чуди за какво тя е трябвало да отиде като доброволец, вместо по-млади хора ", споделя Соня, дъщерята на Лолес, пред " Ройтерс ". " Майка ми сподели, че има възприятието, че отива на война и изоставя фамилията си, макар че го прави с подготвеност ".

Ирландската здравна работа съобщи, че е разговаряла с хиляди здравни експерти, които може да се върнат, откакто е получила над 70 хиляди отговора на своята самодейност " Бъдете на повикване за Ирландия ".

Крис Люк, 61-годишен доктор от незабавната помощ, се е върнал на работа в южния град Корк 18 месеца, откакто се пенсионирал поради пострадване на врата и проблеми с нервите на ръката.

" Треперя не по-малко от който и да е различен посивял доктор от незабавната помощ. Но се веселя да се върна. Чувствам, че имам цел ", споделя той, работейки паралелно до други двама консултанти, които са се върнали след пенсионирането си.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1448)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР