В Деня на Русия, 12 юни, в Казан бе представен

...
В Деня на Русия, 12 юни, в Казан бе представен
Коментари Харесай

Безпилотният автобус КАМАЗ ще се произвежда серийно

В Деня на Русия, 12 юни, в Казан бе показан прототипа на самостоятелния «КАМАЗ-1221 Шатл». Електромобилът направи едно кръгче на президента на Татарстан Рустам Мениханов.

Опитната машина мина по трасе с дължина 650 метра, на което съумя да се форсира до 10 км/ч. Това, споделят разработчиците, се дължи на обстоятелството, че в Русия няма законодателство, което да регламентира придвижването на сходни транспортни средства. Затова и законодателните органи се явяват, настояват същите, в съществена пречка за развиване на безпилотната технология в страната.

Безпилотният «Шатл» не е нещо ново. Този пасажерски автомобил бе показан на автомобилния салон в Москва през 2016 година Названието на транспортното средство е абревиатура, която може да се разшифрира като „ Широко Адаптивна Транспортна Логистика”. В плана взе участие институтът НАМИ и заводът «КАМАЗ».

Дължината на самостоятелния модел е 4,6 метра. Целият интериор е предопределен за пасажери, като в него могат да се возят 8-12 индивида (включително правостоящи). Панелите на купето са направени от композитни материали, а рамата е алуминиева.

Електрониката на безпилотния шатъл разчита на данните от богат набор датчици: радар за далечни дистанции, лидар, предна видеокамера, странични и задна видеокамера, гарантиращи 360-гадусов преглед, радар за близки дистанции, както и сонар, който следи пространството към микробуса.

За задвижването на «КАМАЗ-1221 Шатл» се грижи 3-киловатчасова батерия, инсталирана под пода. Електромотор с мощ 96-киловата (130 к.с.) задвижва предните колела. Максималната скорост (по документи) би трябвало да е 110 км/ч.

Серийното произвеждане на този вид транспортни средства, твърди Ирек Гумеров, заместител общоприет шеф по развиването на „ КАМАЗ”, може да стартира през 2021-2022 година Първите серийно мостри ще се експлоатират единствено на затворени направления със повишени ограничения за сигурност, а на публичната пътна мрежа може да излязат към 2030 година

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР