В деня на референдума в Мадрид и други големи градове

...
В деня на референдума в Мадрид и други големи градове
Коментари Харесай

Барселона и Мадрид все още са далеч от започване на преговори

В деня на референдума в Мадрид и други огромни градове се организираха демонстрации за обединена Испания

© Reuters

91.96%
са подкрепили отделянето
8.04%
са дали своят вот с " не " Още по тематиката
Колко близо е Каталуня до самостоятелност

Най-разумният вид е разширена форма на районно самоуправление. Въпросът е по какъв начин Мадрид и Барселона ще стигнат до такава степен след грозните подиуми от неделя
2 окт 2017
Каталунският водач: Спечелихме си правото за страна

Според Барселона 90% от гласувалите на референдума са подкрепили независимостта при изборна интензивност от 42%
2 окт 2017
Борбата на Каталуния продължава

Краткосрочната тактика на Мадрид е да блокира референдума за самостоятелност на Каталуния, само че дълготрайно би трябвало да откри решение за недоволството на района
28 сеп 2017
Барселона и Мадрид към момента са надалеч от постигането на съглашение след провеждането на неразрешения от испанските управляващи референдум за самостоятелност. Това е заключението след изявлението на водача на Каталуня Карлес Пучдемон пред BBC, в което той съобщи, че районът ще разгласи самостоятелност " в края на тази седмица или началото на идната ". Освен почналите следствия на Върховния съд в Испания против водещи политически фигури, забъркани в организацията на допитването, против дейностите на Барселона се разгласи и крал Фелипе VI, съгласно който управляващите там са посочили пренебрежение към страната и закона.

Накъде води Пучдемон

" Ще обявим самостоятелност до 48 часа след формалното броене на резултатите ", съобщи Пучдемон пред BBC. Това ще се случи в края на тази седмица или началото на идната, когато дойдат всички бюлетини, добави той. Пред Reuters районен държавен източник уточни, че Барселона ще разгласи отцепването в понеделник.

На референдума тази неделя са дали своят вот малко повече от 2.2 млн. души, което значи, че 42.3% от популацията на района се е явило пред урните. Повече от 90% от тях са подкрепили отделянето от Испания, а едвам 8% са дали своят вот с " не ". Според представител на Барселона други 750 хиляди гласа не са били преброени поради намесата на полицията, която конфискува урни и затвори достъпа до доста изборни секции при осъществяването на волята на съда в Мадрид. По време на изявлението Пучдемон разгласи, че резултатите от преброяването би трябвало да бъдат взети поради и отхвърли опцията за неопределено броене.

Според управляващите в Мадрид референдумът е противозаконен и резултатите няма да бъдат зачетени. Въпреки това Пучдемон съобщи, че в случай че испанското държавно управление опита да завземе властта в района, каквато алтернатива съществува, това ще бъде " неточност, която трансформира всичко ".

" Никое общество не би трябвало да приема статуквото, в случай че не е според с него ", разяснява преди BBC Пучдемон и добави, че такова принуждение не е виждано от дните на Франко.

Мълчанието на Европейски Съюз

Регионален държавен източник уточни, че Барселона ще разгласи отцепването в понеделник

Фотограф: Reuters
Над 800 ранени. Това е равносметката от референдума, който целият свят следеше. Кадрите на принуждение от страна на полицията провокираха остра социална реакция, само че отговорът на Европейския съюз (ЕС) е, че става въпрос за " вътрешен проблем ".

" Как да разбираем на света, че Европа е парадайс на демокрацията, когато полицията удря възрастни дами и хора, които не са създали нищо неверно? ", попита Пучдемон по време на изявлението. Според него това, че Европейски Съюз преглежда протичащото се като напълно вътрешен проблем за Испания и липсва интерес, е " разочароващо ". До момента малко на брой от европейските водачи взеха страна.

Говорителят на немския канцлер Ангела Меркел разяснява, че е значимо за Испания да поддържа върховенството на закона, с цел да резервира стабилността. И добави, че решението на обстановката " може да се случи единствено в границите на испанската конституция и демократичния ред ". " Канцлерът не търси посредническа задача. Това е вътрешен въпрос за Испания ", уточни представителят. Обвиненията на Мадрид

Във вторник вечерта кралят на Испания Фелипе VI упрекна сепаратистите от Каталуня в нарушение на демократичните правила и делене на обществото. Телевизионното послание на краля е необичаен случай, който е индикативен за сериозността на обстановката. След дейностите на полицията във вторник каталунците излязоха на мирни митинги против насилието, проявено от страна на Мадрид в опит за блокирането на референдума. По време на акциите органите на реда използваха гумени патрони и палки, като по този начин бяха ранени над 800 души. Мадрид съобщи, че 20 служители на реда също са били ранени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР