В деня на общата стачка в Каталуния регионът става свидетел

...
В деня на общата стачка в Каталуния регионът става свидетел
Коментари Харесай

Пътни блокади в деня на обща стачка в Каталуния


В деня на общата стачка в Каталуния районът става очевидец на пътна обсада. Блокирани са десетки пътища, автомагистрали и част от железопътните линии.

Каталунската работа за пътно придвижване заяви, че са блокирани 35 пътища, в това число и няколко в Барселона, на общо 50 места. Блокирани са автомагистрала AP-7, която свързва Франция с Каталуния и останалата част от Испания, и А-2, която свързва Барселона с Мадрид.

В акцията вземат участие членове на „ Комитет за отбрана на републиката”, които носят плакати с претенции да бъдат освободени арестуваните каталунски политици.

Каталунската полиция Mossos d`Esquadra се пробва да отстрани блокадите, а пътната работа поучава водачите да се откажат от пътешестване с автомобил.

Автобусите и метрото в Барселона работят обикновено, само че има проблеми с крайградските влакове, съобщи БГНЕС.

Протестиращите завзеха постройката на жп гарата в Жирона, откъдето минават високоскоростни влакове. Полицията не можа да удържи стачкуващите, които проникнаха в зоната за заминаващи влакове със викания „ Свобода”, демонстрира видео, публикувано в обществените мрежи.

Най-големите националистически организации в Каталуния – „ Каталунска национална асамблея” и Omnium Cultural, чиито водачи са арестувани, оповестиха в сряда обща стачка в символ на митинг против задържането на редица политици в Мадрид, както и срещу интернационалната заповед за арест на отстранения каталунски водач Карлес Пучдемон и четирима районни министри от Женералитета, които са в Брюксел.

Към акцията се причисли профсъюзът Intersindical-CSC, който поддържа независимостта на Каталуния. Тъй като испанският закон не разрешава стачка по политически аргументи, синдикатите оповестиха, че стачкуват против трудовата неустановеност и указа на централното държавно управление, който улесни преместването на седалища на компании от района.

Част от просветителните институции са затворени. Стачката е подкрепена от най-големия профсъюз в държавното обучение Intersindical-CSC.

Най-големите студентски организации „ Университети за република”, студентският синдикат Sindicat d`Estudiants dels Països Catalans (Sepc) и Sindicat d`Estudiants (SE) също поддържаха стачката.

Довечера пред университета в Барселона ще има протестна акция под лозунга „ Свобода за Жорди, независимост за политическите затворници”.

Днешната стачка ще е първата от поредност акции, които националистическите организации нарекоха „ Седмици на свободата”.
На 11 ноември последователите на независимостта възнамеряват всеобщ протест „ в отбрана на републиката и с искане за освобождение на политическите затворници”.
Сподели с товите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР