В Деня на независимостта на Украйна, 24 август, се навършват

...
В Деня на независимостта на Украйна, 24 август, се навършват
Коментари Харесай

Войната няма да свърши с освобождението на Крим и Донбас. Трябва да отидем в Москва -

В Деня на независимостта на Украйна, 24 август, се навършват тъкмо шест месеца, откогато Русия стартира огромна война против Украйна. Въпреки това през тези шест месеца съветските войски по този начин и не съумяха да реализират задачите, които Кремъл им сложи, разгръщайки тази кървава война. Украйна удържа, Зеленски не е избягал от Киев, ВСУ самоуверено удържа врага, който всекидневно дава тежки жертви.

От друга страна, в това време Русия беше изолирана и подложена на големи наказания, сложи под въпрос статута на въоръжените си сили като " втората по мощ войска в света " и с помощта на бомбардировките в Крим научи, че въпросът за полуострова изобщо не е затворен, както настояваше от 2014 година насам.

Блогерът и войник от ВСУ Юрий Касянов споделя пред " Главред " какви са главните резултати от шестмесечната война в Украйна, какъв брой близо сме до нейния край, ще успее ли Украйна да си върне Крим и Донбас и ще се придвижи ли войната в Русия.

Какви съгласно вас са главните резултати от шестте месеца война в Украйна? Как се трансформираха нашите сили, нашите позиции?

Ние отстояваме позициите си и това към този момент е огромна победа. Нашият зложелател, Русия, е извънредно мощен. Нашият зложелател ни превъзхожда неведнъж по военно съоръжение, муниции, снаряди, ракети, авиация. На всичко това можем да се противопоставим единствено с нашето единение, храброст, военно майсторство и ловкост.

Умишлено не загатнах поддръжката на западните ни сътрудници, макар че тя сигурно играе огромна роля. През тези шест месеца обаче устояхме не толкоз с помощта на поддръжката на нашите сътрудници, колкото на личната си решителност да дадем отпор на врага. Дори ако тези " джавелини "  не бяха предадени на Украйна, ние отново нямаше да се предадем и щяхме да се бием.

Въпреки грешките на управлението, измяната на някои хора и неверните калкулации, ние се борихме и продължаваме да се борим.

Как се трансформираха задачите на Русия във връзка с Украйна за шест месеца война? Дали тези шест месеца са предиздвикали Русия да премисли проектите си?

Разбира се, че е по този начин. Първоначалната цел на Кремъл беше да превземе Украйна с кавалерийски набег за няколко седмици и да смени държавното управление в Киев с марионетно. Руското управление смяташе, че украинската войска няма да окаже яростна опозиция, че доброволците ще се разпилян, че ще настъпи всеобща суматоха, че Зеленски и цялото държавно управление ще избягат. Но нищо от това не се случи.

Ето за какво Кремъл беше заставен да промени проектите си. Трябва да се отдаде заслуженото на съветското управление, което бързо се впусна в деяние и взе верните решения във връзка с военната тактичност и изкуство. Едно от тези решения беше да се изтеглят съветските войски от Киев, с цел да се прегрупират и пренасочат всички сили в една посока - към Донбас - и да се опитат да реализират триумф там.

Ако съветските войски бяха решили да останат наоколо до Киев, те щяха да бъдат унищожени, а това щеше да бъде военна злополука за Русия. Войските, които се намираха край Киев, щяха да загинат тъкмо както войските на Наполеон край Москва.

Армията, доброволците, партизаните (аз бях доброволец и партизанин по това време; войната безусловно пристигна в дома ми и аз се сражавах в радиус от 25 км от вкъщи си) - всички виждахме, че побеждаваме. Бавно побеждавахме врага - един по един, един по един, един по един, прекъсвахме пътищата за доставяне, унищожавахме запасите от храна и гориво. Групировката на съветската войска край Киев от дълго време щеше да е изцяло унищожена и тогава нашите войски нямаше да имат толкоз проблеми в Донбас.

Всъщност Русия концентрира толкоз доста артилерия в Донбас, че тя превъзхождаше нашата десетки пъти, имаше доста преимущество в танковете и във всичко - единствено поради групировката, която Русия изтегли от Киев.

Така че проектите на врага са се трансформирали. Сега той има по-скромни оперативни проекти - цялостно завладяване на Донбас, т.е. постигане на административните граници на Донецка и Луганска област. Въпреки че в началото Кремъл смяташе, че това са дребни цели, които ще бъдат елементарно реализирани. Руските войски от дълго време трябваше да реализират това, само че до момента не са съумели да го създадат. Освен това Русия има намерение да анексира Донбас и да го включи в Руската империя.

Русия чака през тази година да завладее цялата Запорожка област и южния кулоар чак до Приднестровието (това, което назовават " Новорусия " ). С всичко останало те просто не могат да се оправят.

Стратегическите проекти на Кремъл обаче остават същите - покоряване на цяла Украйна, завладяване на Киев, Житомир и други градове и постигане на линията на Ровно и Тернопол.

За нас - военнослужещите, украинците, патриотите - нищо не се е трансформирало: към момента има зложелател и с него би трябвало да се води война.

Как съгласно вас са се трансформирали силите и позициите на Русия през тези шест месеца, ще й разрешат ли да продължи да води война със същата активност, както през тези шест месеца?

Нашите ура-патриоти, както при Порошенко, по този начин и при Зеленски, непрекъснато повтарят една и съща тематика - глобите могат изцяло да задушат Русия и войната ще свърши. Както видяхме обаче, този метод не работи. Санкциите против Русия са наложени през 2014 година и от този момент единствено се ускоряват, само че войната освен не е завършила, а е придобила и по-брутална форма.

Онези, които имат вяра в силата на глобите, не схващат две неща.

Първо, съветският народ е учтив в разбирането, че всички те са дребни колелца в системата, че сами по себе си не значат нищо и че е честно да страдат за суверена и страната. Ето за какво руснаците са подготвени да понесат подтисничество и компликации, доста по-големи от тези, които можем да си представим. Дори по времето на Сталин те пееха и популяризираха водача в лагерите, бяха убивани и викаха " Да живее Сталин! " Нуждите на руснаците са доста по-малки от тези на европейците, тъй че те са подготвени да търпят всевъзможни наказания.

Второ, Русия е много самодостатъчна страна, разполагаща с доста минерали, енергийни запаси и така нататък Затова, каквото и да е, руснаците постоянно ще могат да създават примитивно военно съоръжение. Освен това те разполагат със обилни ресурси от сходно съоръжение и муниции, задоволителни за още 10-15 години война. Автомат " Калашников ", оръжия, танкове, муниции - те разполагат с тях в обилие. А що се отнася до самолетите, които са проблематични за Русия в границите на глобите, тази война сподели, че авиацията не е доста ефикасна при съществуването на мощна система за противовъздушна защита, тъй че авиацията в този момент не играе огромна роля. А Русия купува дронове от Иран.

Затова е безсмислено да се надяваме, че Русия ще се откаже от проектите си за Украйна единствено тъй като е обект на наказания.

Тук обаче е значим различен миг. Спомняме си, че през 1991 година съветското общество се разгласи против пуча против Горбачов, а Русия беше най-прогресивната страна измежду тогавашните руски републики. Така че има вяра, че вследствие на военните катаклизми, най-много на триумфите ни в Крим, в Донбас и на южната фронтова линия, в Беларус или в самата Русия, да вземем за пример в Белгородска област (без значение къде атакуваме, къде побеждаваме врага и унищожаваме техниката му), онази част от съветското общество, която при Путин мина в конспиративност, ще събере храброст и ще се опита да промени обстановката в Русия.

Нищо не е изцяло несъмнено. Съветският съюз изглеждаше като блок, с който нищо не може да се направи, само че се оказа исполин на глинени крайници. Така е и в тази ситуация с Руската федерация.

Путин ще падне. Или под ударите на нашите войски, или под удари от вътрешната страна. Вярвам повече в силата на украинските оръжия.

Как смятате, че ще се развият събитията на фронта по-нататък? Какви са вероятностите за края на войната, има ли светлина в края на тунела в този момент?

В края на тунела има светлина, само че не знаем дали тя е вярната или тунелът ще се срути.

Залогът е огромен и за двете страни. На карта е заложено самото битие на украинската страна и нас, жителите на Украйна, които сме подготвени да защитим страната си, дома си. Всичко е заложено на карта и за кремълските мръсници, тъй като загубата на войната за Путин би означавала опустошение.

Сега Русия не може да реализира нищо на фронта и колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-несигурно става нейното състояние. Но ние не влязохме в Русия с оръжие, не заплашихме да превземем Москва.

Плановете на Кремъл са разрушени и Русия се нуждае от бърза пауза, заради което от нейна страна се приказва толкоз доста за нуждата от договаряния. Ердоган пристигна в Украйна и приказва за това. Всички проекти на Москва за договаряния обаче имат за цел да разрешат на Русия да се прегрупира.

Какво ще се случи по-нататък, е мъчно да се каже. Прогнозите са неблагодарна задача. Освен това те зависят от голям брой условия и фактори. Единственото, което мога да кажа, е, че в случай че Русия не реши да употребява нуклеарни оръжия, войната ще завърши през 2023 година, напролет или лятото. Но аз не съм Нострадамус, а просто преценям опциите ни и преценям какви ще са метеорологичните условия.

До пролетта-лятото Украйна ще нанесе такива провали на Русия, че съветското управление ще бъде насила да отстъпи под ударите на украинската войска и вътрешните безредици в Русия.

Но в случай че приемем, че в Русия няма безредици и войната продължи, ще би трябвало да продължим към Москва. Тоест, в случай че се бием сполучливо, само че не пречупим гръбнака на тази мечка, не унищожим изцяло съветската военна машина, не я разгромим в Украйна, тогава ще се наложи да навлезем още по-навътре в Русия и да я разбием още на вражеска територия.

Подобен сюжет може да се проточи доста дълго време. Не бих мислил толкоз надалеч напред.

Прогнозата ви за това какъв брой дълго ще издържи съветската войска се е трансформирала. Разговаряхме с вас през април и тогава казахте, че съветската войска ще се издържи още два-три месеца...

Това беше неверна прогноза. През 2015 година обаче също по този начин смятах, че през 2016 година войната ще завърши, тъй като Русия ще нападна по-активно - точно там ще я прекъснем. Но Руската федерация не рискува да предприеме нахлуване тогава, а стартира да натрупа сили, като предприе атака едвам през 2022 година

Вероятно неверната ми прогноза се дължи на известна еуфория, последвала изтеглянето на съветската войска от Киев. Все отново се надявах, че съдружниците ще ни оказват помощ по-активно с артилерия, само че тя ни беше предоставена в такива количества, че тази помощ не изигра огромна роля в борбата за Донбас. Докато врагът изтегли всичко, което имаше и можеше да изстреля, от Киев към Донбас.

Ако Западът беше поел риск и ни беше дал повече оръжейни системи тогава, а ние имахме HIMARS два месеца по-рано, можехме да променим обстановката в Донбас още тогава. В края на краищата тези ракети можеха да унищожат хранилища за муниции, артилерийски позиции и така нататък Но това не беше направено. Получавахме артилерийските системи безусловно една по една, а по това време бяхме изгубили около 500 оръдия във войната.

За съпоставяне: единствено в един сектор от фронта врагът разполагаше с 2000 оръдия против най-вече 200 наши.

Плюс това - имахме апетит на муниции. Всичко това докара до обстоятелството, че прогнозата ми не се сбъдна.

Каква е вероятността вследствие на войната Украйна да успее да си върне безусловно всички окупирани от Русия територии, в това число Крим? Ще успеем ли да използваме шанса, който имаме в този момент?

Да, несъмнено. Смятам даже, че ще успеем да върнем старите територии, които в миналото са били част от Украйна. Това може да се случи при положение на безредици в Русия и усилване на центробежните процеси. Тогава доста райони на Руската федерация ще преценяват, че е по-добре да се причислят към по-прогресивна Украйна, в сравнение с да останат в границите на деградирала страна, в която има престъпност и банди и където човешкият живот не се цени.

Това въобще не е проблем.

Единственият проблем е, че Русия споделя: " Крим е наш, на Русия. Никога няма да се откажем от него и ще го пазиме с нуклеарни оръжия ". Москва непрекъснато изнудва нас и света с нуклеарните си бомби. По принцип Русия не може да задържи Крим, без да употребява нуклеарни оръжия. От военна позиция това е неуместно, тъй като Крим е един тип " непотопяем самолетоносач ", закотвен на брега, който не може да отплава на никое място, стеснен е по мярка, може да бъде забелязан и обстрелван от самото начало. Невъзможно е да се задържи подобен плацдарм. А откакто Кримският мост бъде опустошен, полуостровът ще бъде демилитаризиран от украинската войска.

Казахте за опцията Украйна да си върне още остарели територии. За кои тъкмо територии става дума?

Например Таганрог, Краснодарския край и други. Всички те в миналото са били част от Украйна.

Допускам, че тези райони могат сами да пожелаят да се причислят към Украйна, в случай че Руската федерация се разпадне и деградира.

Така че не става дума за завладяване на тези територии от Украйна, не. Искам да кажа, че в обстановка, в която Русия стартира да се разпада, за някои територии ще бъде доста преференциално да се причислят към Украйна, която справедливо заема особено място в фамилията на европейските народи.

Това обаче към момента е надалеч. Но ние в действителност можем да си върнем Крим. Не просто " можем " - просто нямаме друга опция. И ние ще освободим Донбас.

Не бива обаче да считаме, че войната с Русия ще завърши, когато освободим Крим и Донбас. Тя няма да завърши - просто фронтовата линия ще се реалокира на украинско-руската държавна граница. И тогава ще бъдем принудени да пренесем войната на съветска територия.

В края на краищата задачата на нашата война не е да завземем територии, а да разгромим вражеската войска. Къде да го победим - на наша или на вражеска територия - е въпрос на тактичност. Основното е да победим вражеската войска, тъй че тя към този момент да не съставлява опасност за никого.

Въпреки това по-голямата част от съветската войска ще би трябвало да бъде разгромена тук, на украинска територия, и да натори украинската земя. Изглежда, че ВСУ се оправя сносно с тази задача...

Според мен военното и политическото управление на Украйна би трябвало да работи по-смело. Ако има противников бази в Приднестровието, те би трябвало да бъдат унищожени, в случай че има противников бази в Беларус, от чиято територия съветските войски към този момент са атакували и украинските градове са постоянно обстрелвани, те би трябвало да бъдат премахнати. Няма потребност от терзания.

Ако в Белгородска и Курска област има противников бази, те би трябвало да бъдат атакувани.

Това е война, а във войната няма такива ограничавания. Имаме цялостното право да убиваме вражеската войска, бойците, които се борят на страната на врага.

Може би първите бомбардировки в Крим са крайъгълен камък. Видяхме по какъв начин реагира Русия. Досега нищо. Може би ще има нови удари против други бази, както казахте, в Приднестровието, в Русия и Беларус?

Смятах и не преставам да считам, че ударите против съветските бази в Беларус трябваше да стартират още на 24 февруари, когато съветската войска пресече границата. Чакаме прекомерно дълго, към този момент половин година. Още тогава е трябвало да се проведат тестови удари. Това са изцяло законни цели.

Нещо повече, в случай че нанесем удар по съветските бази в Беларус, това ще бъде сигнал за беларуското общество, което при Лукашенко е натикано в дупка и се опасява да надигне глава, че е време да надигне глава и да събори мустакатия козел, да сътвори обикновено демократично общество в Беларус, да живее нормално и да изгони съветските бойци от беларуската земя.

Може би ударите по територията на Беларус не се правят от боязън, че тогава на Путин ще бъде предадена освен беларуската територия, само че и беларуската войска?

Това доста ми харесва.

Влизането на беларуските войски във войната?

Със сигурност.

Защо?

Никой не желае да се бие в Беларус: 8 от 10 беларуси не желаят да се бият с Украйна, а 10 от 10 въобще не желаят да се бият. Белорусите няма да водят война.

Ако Лукашенко хвърли беларуската войска против Украйна, той самичък ще подпише смъртната си присъда. Защото тази войска или ще се разоръжи и ще се разпръсне, или ще се причисли към нас.

А с цел да успокои разбунтувалата се Беларус, Путин ще би трябвало да изтегли войските си от фронта и да ги трансферира в Беларус, с цел да възвърне реда там. Той не разполага с други запаси, към този момент събира всичко, което имаше.

За да умиротвори Беларус, той ще би трябвало да в профил от фронта група от към 50 000 души. А в този момент на фронта са към 150 хиляди души. Представете си единствено какво ще стане, в случай че една трета от съветската войска отиде в Беларус и стартира да се бие освен с украинската войска, само че и с беларуския народ, на който му е писнало и от Лукашенко, и от режима в Кремъл.

За Путин сходна обстановка би била смъртоносна. И доста ми се желае това да се случи.

Каква съгласно вас е вероятността след още шест месеца да не се постанова да обсъждаме и обобщаваме резултатите от годината на война с Русия?

За страдание, тя е ниска. Или по-точно казано, огромна е вероятността към момента да обобщаваме резултатите от двегодишната война. Година и половина - сигурно.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР