В Деня на независимостта Илияна Йотова участва в Националния тракийски

...
В Деня на независимостта Илияна Йотова участва в Националния тракийски
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Силна България се гради със силни хора и силни институции

В Деня на независимостта Илияна Йотова взе участие в Националния тракийски женски събор-поклонение в крумовградското село Аврен, осведомиха от пресслужбата на президентството.

„ 110 години извоюваната самостоятелност е образец и отговорност. Дати като днешната слагат на същинско тестване държавници и политици. Нужни са свободни и дейни хора, водачи, които водят България напред. Силна страна се гради със мощни хора, със мощни и работещи институции. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на Националния тракийски женски събор-поклонение, който се организира в крумовградското село Аврен.

„ Тревожно е, че през днешния ден срещаме своята взаимозависимост в самите себе си – в апатията, в бездушието, в примирението с нерешените с години проблеми и рецесии. Младите хора, които напущат страната, неналичието на досегаемост до обучение и опазване на здравето, бедните и изоставени региони – тези въпроси  са отговорност на горди и самостоятелни хора, на родолюбци “, означи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е патрон на честванията на 85-ата годишнина от основаването на Националния тракийски женски съюз. На тази дата тракийците отдават респект и се покланят пред паметта на грубо убитите през 1913 година в местността Мъгленик 42 дами и деца. Пред мемориала в памет на жертвите бе отслужена заупокойна молитва.

„ В днешния ден в едно се събира опиянението от свободата с поклонението пред трагичната крах на дами и деца, свиреп съсечени и унищожени в близост отсам. И гордостта от българката тракийка, пазителка на родовата памет, предала на поколенията безграничната обич към жанр и Родина, запомнила и пяла песните, легендите до наши дни “, уточни вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова няма по какъв начин да се върне историята обратно, само че е нужна правдивост. Постоянна политика и отстоявана позиция на президентската институция е да се реализира договореност за обезщетение на тракийските бежанци. При срещите си с представители на районните и локалните управляващи в Одрин наскоро вицепрезидентът още веднъж повдигна въпроса за възобновяване дейната работа на смесената българо-турска комисия за нерешените въпроси. „ Ако е належащо, тя би трябвало да бъде образувана отначало, с цел да реализира резултати “, уточни Илияна Йотова.

Снимка: Прессекратариат, президентство
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР