В Деня на народните будители, за пета поредна година, Портал

...
В Деня на народните будители, за пета поредна година, Портал
Коментари Харесай

Д-р Тони Филипов с награда за независима журналистика


В Деня на националните будители, за пета поредна година, Портал " Култура " връчи премиите за принос в региона на литературата и хуманитаристиката.

Д-р Тони Филипов получи специфичната премия на фондация " Комунитас " за " персонален принос към самостоятелната публицистика ".

Носител на огромната премия на Портал " Култура " е професор Климентина Иванова за „ изключителния й принос в текстологията на старобългарската литература и гражданската ѝ позиция в отстояването на истината в сложни и смутни времена ".

Първа премия в категория " Проза " получи Милен Русков за романа " Чамкория ", поради " неподражаемото езиково майсторство, с което възвръща епохата на 20-те години на ХХ век през очите на основния си воин Славе Желязков, показвайки по какъв начин даже дребните житейски детайлности се трансформират в леговище на достолепието ".

Втора премия в същата категория е за Захари Карабашлиев и романа „ Хавра “, поради „ умеенето му да трансформира романното изложение в следствие на сегашното, където факт и фикция се сплитат в причудливо единение “.

В категорията Хуманитаристика, първа премия получи книгата на Борислав Скочев " Концлагерът Белене. 1949-1987 ", която " посредством разбора на концлагерната система от времето на комунизма обрисува по нов метод полетата на опозиция и несъпротива против режима ".

Антония Велкова-Гайдарджиева завоюва втора премия в категорията за книгата " Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов ", " поради умеенето ѝ да трансформира разговорите си с една от огромните фигури в актуалното българско литературознание в роман за литературата като претърпян опит и биография на времето ".

Рада Москова е притежател специфична премия за значимия ѝ принос в българската театрална и кино драматургия и литературата за деца, както и поради документалната ѝ прозаичност, отдадена на " негероите " и контузиите от предишния " съвсем живот ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР