В деня на Конституцията - 16 април, омбудсманът Диана Ковачева

...
В деня на Конституцията - 16 април, омбудсманът Диана Ковачева
Коментари Харесай

Омбудсманът изпрати на депутатите списък с проблеми на гражданите

В деня на Конституцията - 16 април, омбудсманът Диана Ковачева изпрати обобщение на Годишния отчет на институцията до ръководителя на 45-ото Народното събрание Ива Митева и ръководителите на шестте парламентарни групи, с цел да ги запознае с проблемите на жителите, обърнали се за помощ към институцията през миналата година. Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

През 2020 година над 13 500 души са подали тъжби до омбудсмана, а над 60 000 души са получили подпомагане и поддръжка.

В придружителното писмо към резюмето Диана Ковачева обобщава най-важните тематики от жалбите на хората и приканва депутатите да синхронизират дневния си ред с този на жителите.

Ковачева осведоми за голям брой тъжби, постъпили в институцията на омбудсмана от български жители по отношение на ограничение на изборните им права . Жалбите демонстрират, че е неотложно да се положат старания за смяна на наредбите в Изборния кодекс, които да подсигуряват в оптималната степен упражняването на главните права и свободи на жителите в границите на изборния развой - да упражнят правото си на глас всички, които са карантинирани поради COVID-19, в това число карантинираните на друг от сегашния си и непрекъснат адрес,както и тези, които заради служебните си отговорности в изборния ден са командировани на друго обитаемо място, друго от непрекъснатия им адрес.

Да се планува опция за откриване на задоволителен брой секции за гласоподаване на българските жители зад граница в страни отвън Европейски Съюз, и обезпечаване на всички български жители пред изборната секция в чужбина да упражнят правото си на глас, служебна инспекция на решението на ТЕЛК при декларирано предпочитание за гласоподаване с преносима изборна кутия, законов и учредителен ред, при който за всички жители в качеството им на членове на СИК да бъдат обезпечени идентични условия на работа и присъединяване в процеса на предаване на изборните бумаги, показва Ковачева.

Омбудсманът показва и казуса с домашното принуждение и напомня, че неведнъж го е поставяла на публичното внимание, само че той към момента не е намерил своето дейно законодателно решение. Диана Ковачева упорства за отпадане на систематичния темперамент на домашното принуждение в Наказателния кодекс и за законодателни ограничения, които да дават ефикасни благоприятни условия за отбрана на жертвите и предварителна защита на насилието. Тя обръща внимание и върху нуждата от създаване на съвременна система за детско правораздаване .

Най-голям дял от всички получени тъжби са свързани с нарушени потребителски права като най-мното са за неприятно качество на ВиК услугите в страната. Особено значимо е да се обмисли приемане на концептуално нов Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК), който да пази правата и ползите на потребителите, показва омбудсманът. Тя отблязва и жалбите, свързани с непозволени дейности на колекторските компании и компаниите за бързи заеми.

Материята, обвързвана с колекторските компании и компаниите, предоставящи на жителите така наречен бързи заеми, следва да бъде обект на цялостна законова наредба, обхващаща активността по извънсъдебно събиране на отговорности и разпоредбите за прехвърлянето им, както и на засилен надзор за недопускане на нарушавания и гарантиране правата на жителите, е позицията на омбудсмана.

В изискванията на продължаваща изключителна епидемиологична обстановка, която е обвързвана и със загуба на приходи от трудова активност, към момента остава неуреден цялостният проблем с така наречен " безконечен дебитор ", показва още Ковачева.

Поради тревожната наклонност за увеличение на случаите на физически лица, изпаднали в трайно положение на неспособност да изплащат отговорностите си, институцията на омбудсмана поредно е изразявала поддръжка за приемането на Закон за несъстоятелността на физическите лица , се показва в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР