В Деня на хранително-вкусовата промишленост в България основателите ѝ ни

...
В Деня на хранително-вкусовата промишленост в България основателите ѝ ни
Коментари Харесай

Фондация „Мate Кitchen“ се бори с разхищението на храна

В Деня на хранително-вкусовата индустрия в България създателите ѝ ни приканват „ Да седнем на една маса “ и да спрем да изхвърляме годна за консумация храна
Една трета от храната, която изхвърляме, е годна за консумация. Повече от половината хранителни боклуци са от семействата. Всеки пети българин живее под прага на бедността. Все данни и статистики, които толкоз доста сме чували, че към този момент не ни допират. „ Затова създадохме Mate Kitchen – с цел да докоснем хората, да събудим топлината в сърцата им. А по нашите ширини уютът се ражда на маса “, споделя Николета Абрашева , съосновател на фондация „ Mate Kitchen ” .
Група другари (англ. mates) се сплотяват около работата си в информационно ателие Mate Bulgaria и се сплотяват към концепцията за личен план. „ Всеки от нас искаше да се развива в посока, която е освен професионална, само че и чисто човешка. Така пристигна концепцията за фондацията – тъй като всеки човек се стреми да осмисли живота си по един или различен метод. Фондация „ Mate Kitchen ” е нашият метод “, прибавят от екипа.
Екипът си слага тежката задача да преобърне настройките на обществото към разхищението и изхвърлянето на храна. „ На фона на хилядите бедстващи пенсионери, които претърпяват на самун и кисело мляко, отхвърляме да приемем обстоятелството, че динамичният градски човек изхвърля тонове храна, тъй като няма различен избор. Това е храна, годна да изхрани стотици села. Селата, в които живеят нашите баби и дядовци, а все по-често и нашите родители. “
Целта е да се пренасочат ресурсите на тези, които имат в остатък, към тези, които живеят в дефицит.
Започната е към този момент работа по мощна осведомителна акция. За осъществяване на своите цели екипът основава кулинарната платформа за видео предписания www.matekitchen.com . Там потребителите могат да открият и специфична секция с потребни препоръки за вярно предпазване на храната, за рационално обмисляне на пазара, за бюджетиране и предпазване на ресурсите, както и хрумвания за подготвяне на така наречен „ останки “. Старите домати са прелестен артикул за миш-маш или домакински кетчуп, a презрелите банани се трансформират в чудноват кекс, настояват основателите.
Към момента Фондация „ Mate Kitchen ” е в договаряния за друг вид партньорства с институции, бизнеси и организации.
Следващите стъпки, по които следва да се работи, са даряването на храна и закупуването на компостиращи кофи за хранителни боклуци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР