В деня на Голяма Богородица, 15 август, специалистите на УМБАЛ

...
В деня на Голяма Богородица, 15 август, специалистите на УМБАЛ
Коментари Харесай

Лекарите на УМБАЛ „Света Марина“ спасиха млада онкоболна пациентка и първото ѝ дете с три сложни операции

В деня на Голяма Богородица, 15 август, експертите на УМБАЛ „ Света Марина “ правят доста комплицирана двойна интервенция, с цел да спасят два живота – на бял свят се появява крепко момченце, което е първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката. Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет - Плевен.

Двойната хирургична намеса включва секцио, осъществено от екипа на доктор Пепо Партенов, и последвалата радикална хистеректомия (отстраняване на шийката на матката, матката и лимфна дисекция) - от екипа на чл.-кор. проф. доктор Григор Горчев.

Пациентката е на 24 години от Пловдив, с първа бременност. При обикновен обзор по време на женска консултация в първия триместър от бременността е открит израстък на шийката на матката, което постанова взимане на биопсия. Хистологично се потвърждава, че се касае за злокачествено заболяване. Пациентката е ориентирана към онколог и това я довежда до УМБАЛ „ Света Марина “ – Плевен, където постъпва на лекуване при проф. доктор Славчо Томов.

Пациентката е безапелационна, че бременността е мечтана и планувана и не желае да бъде прекратена. След клинично разискване с проф. доктор Григор Горчев се взема решение дамата да бъде подложена на комплицирано двуетапно лекуване. Първият стадий включва осъществяването на оперативна намеса за унищожаване на маточната шийка дружно с тумора (трахелектомия) и слагане на серклажен конец за опазване и изхабяване на бременността до термин.

Пациентката прекарва остатъка от бременността си при цялостен покой и под непрекъснато наблюдаване до второто й постъпване в УМБАЛ „ Света Марина “ – Плевен, с цел да бъде осъществена специфична подготовка за втория стадий от лекуването й.

Той включва комплицираното и точно осъществяване на двойна интервенция – секцио и радикална хистеректомия. Подготвителната работа е обвързвана с подготовката на плода за постигане на нужната белодробна зрялост.

Двойната хирургична намеса е осъществена на 15 август, деня на Голяма Богородица, която води до появяването на едно крепко момченце и спасяването на младата майка. Секциото е осъществено от екипа на доктор Пепо Партенов, а последвалата радикална хистеректомия - от екипа на чл.-кор. проф. доктор Григор Горчев и проф. доктор Славчо Томов.

Професор Горчев разяснява интервенцията и положението на пациентката по този начин: „ В името на опазване на плода, младата пациентка бе подложена на комплицирана и много рискована поредност от интервенции, произлизащи от откритото онкологично заболяване, което прогресира бързо при млади пациентки, изключително по време на бременност. Извършването на трахелектомия в ранна бременност и слагането на серклаж за изхабяване на плода до термин и сполучливо родоразрешение се прави за пръв път в България. За благополучие, в този случай, ракът на шийката на матката е диагностициран в ранен етап. Но все по-често имаме доста млади нераждали пациентки, при които карциномът на маточната шийка не е открит в точния момент, което води до малоценност да се осъществят като майки и ниска преживяемост в дълготраен проект. Затова, мога да дефинира качествената профилактика и диагностиката от умел онкогинеколог като първостепенни фактори за женското здраве. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР