В деня на гласуването в парламента на оставките на трима

...
В деня на гласуването в парламента на оставките на трима
Коментари Харесай

Висящи рокади в кабинета! Радев изчезна към Рига, без да освободи главсека на МВР!

В деня на гласуването в Народното събрание на оставките на трима министри се оказа, че депутатите не могат да одобрят рокадите в кабинета. Причината - единият от новите кандидат-министри не е освободен от поста си с декрет от президента.

Предложеният за нов вътрешен министър Младен Маринов сега е основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Според Закона за Министерство на вътрешните работи най-висшата професионална фигура се назначава и освобождава с декрет от президента.

От администрацията на президента оповестиха, че предлагането за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов е постъпило през вчерашния ден и през днешния ден ще бъде прегледано.

Тъй като Радев е на посещаване в Рига на 13 и 14 септември, евентуално указът ще бъде подписан най-рано на 15 септември. Срок за издаването на декрет за освобождение на основния секретар няма. Обикновено при сходни назначения тече съгласувателна процедура сред държавното управление и президентската администрация, само че за съответния случай не е ясно дали е имало такава.

По-рано през днешния ден Народното събрание отсрочи гласуването на оставките на тримата министри Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков поради това, че в деловодството на Народното събрание не е постъпил декрет на президента. Така рокадите в кабинета остават висящи за неустановен интервал.

Случаят идва единствено ден, откакто стана ясно, че тази година за първи път президентът няма да участва на Общото заседание на Организация на обединените нации. По традиция на тези конгреси страната се съставлява от президента. Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев до момента са взели участие във форума всяка година. В сряда обаче държавното управление взе решение министър председателят персонално да оглави българската делегация Ню Йорк.

"Това е решение на държавното управление, което не е обсъждано с президентската институция ", разясниха в сряда сбито от президентската институция във връзка този случай.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР