В деня на европейските избори хората с увреждания ще могат

...
В деня на европейските избори хората с увреждания ще могат
Коментари Харесай

ЦИК с разяснения за предстоящите евроизбори

В деня на европейските избори хората с увреждания ще могат да употребяват превоз от вкъщи си до секцията , в която ще гласоподават. Той ще се обезпечава от общинските администрации след поръчка по телефона в деня на изборите.  До 11 май  хората с увредeно зрение или със усложнения в напредването могат да заявят гласоподаване в преносима кутия. На интернет страницата на Централната изборна комисия към този момент е дейна секцията, в която можете да ревизирате дали фигурирате в описите, подкрепящи записалите се за присъединяване в изборите партии и обединения. Жребият за номерата на бюлетините ще се тегли на 24 април.
 
15 партии, 8 обединения и 10 инициативни комитета ще вземат участие в европейските избори на 26 май , заяви представителят на Централната изборна комисия Александър Андреев. Отхвърлена е жалбата на Коалиция „ За теб България “. На един предприемчив комитет е отказана е регистрация поради грешки в документите. За откриване на и збирателни секции отвън страната досега са подадени 2090 заявки.
 
Хората с увреждания могат да заявят гласоподаване с преносима изборна урна до 11 май. Могат да употребяват и други благоприятни условия, планувани в Изборния кодекс, изясни Андреев:
 
„ Те биха могли да гласоподават в секция, която е особено обособена на сутеренен етаж. Тогава, когато в една постройка има повече от една секция, тяхната секция по непрекъснат адрес се намира на по-висок етаж. Ако не могат да доближат до секцията, в чийто изборен лист са вписани, да употребяват предоставено от общината транспортно средство за деня на изборите, когато на избран телефон могат да заявят този превоз и той да ги закара от мястото, където живеят до съответната секция и назад “.
 
Ако не сте подписвали документи в поддръжка на партия или коалиция за присъединяване в изборите, към този момент можете да ревизирате дали с персоналните ви данни не е злоупотребено. На уеб страницата на ЦИК инспекцията на описите към този момент е дейна.-->
 
„ В раздел „ За Избирателя “, където има стъпките, които следва да бъдат направени, с цел да може всеки един да ревизира дали неговото име попада в описите в поддръжка на дадена политическа мощ “, уточни Андреев.
 
Три предложения са постъпили за снабдители на машини за гласоподаване.
 
„ Офертите, които са подадени от трите компании, са по отношение на предмета по този начин, както е оповестено от ЦИК, а точно наемането на 3000 профилирани устройства и надлежно софтуера и всички логистични действия, свързани с обезпечаването на машинното гласоподаване “, добави представителят на Централната изборна комисия.
 
Седемчленен състав преглежда техническата документи на тримата участници и би трябвало да се произнесе до 25 май.
 
ЦИК и Съвет за електронни медии подписаха съглашение за мониторинг на изборите , което цели да се упражнява взаимен надзор по време на предизборната акция за евроизборите
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР