В Деня на детето стартира уеб платформата на инициативата „Спортувай

...
В Деня на детето стартира уеб платформата на инициативата „Спортувай
Коментари Харесай

Румен Радев: Децата са най-голямото богатство на България

В Деня на детето започва уеб платформата на самодейността „ Спортувай с президента " за поощряване на физическата интензивност измежду младежите

„ Бъдещето принадлежи на тези народи, които приготвят своите жители за провокациите на това бъдеще - да бъдат физически здрави и душевен устойчиви, с построен темперамент, морални полезности и родолюбие ". Това съобщи президентът Румен Радев при стартирането на уеб платформата на самодейността „ Спортувай с президента " за поощряване на физическата интензивност измежду младежите. В събитието взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Основната цел на самодейността е да насърчи физическата интензивност на българските деца посредством извънучилищни спортни занимания и различни форми на физическо образование на младежите, които ще могат да бъдат споделяни в откритата уеб платформа. Участниците в „ Спортувай с президента " ще могат да се борят и за президентски награди в разнообразни категории - „ Млад състезател ", „ Активен клас ", „ Посланик на годината ", „ Община на годината ". Повече информация за номинациите и другите способи за присъединяване в самодейността може да бъде открита на уеб страницата www.sportuvaisprezidenta.bg.



По случай Международния ден на детето президентът Румен Радев пожела благополучен 1-ви юни на всяко българско дете. „ Децата са нашето най-голямо благосъстояние и заслужават доста повече внимание, повече грижи и по-добро бъдеще ", съобщи президентът. Въпреки отсъствието на поканените на събитието министри, президентът акцентира, че особено във връзка с децата институциите би трябвало да работят в една посока.

„ Бъдещето принадлежи на тези народи, които освен развиват промишленост и високи технологии, само че и приготвят своите жители за провокациите на това бъдеще - да бъдат физически здрави и душевен устойчиви, с построен темперамент, морални полезности и родолюбие. Това значи всеобщ спорт, физическа интензивност, патриотично обучение и родолюбие още от най-ранна детска възраст ", уточни Румен Радев.

Като все по-сериозно предизвикателство пред актуалните общества президентът открои обездвижването на младежите и добави, че спортът значи доста повече от физическо развиване. „ Спортът развива експедитивност, централизация, еластичност на мисълта. Спортът калява душeвността и характера. Спортът развива естетиката и дава самочувствие. Спортът утвърждава екипния дух и уважението към другия, спомага за премахване на експанзията в учебно заведение, в дома и на улицата ", сподели Румен Радев.

Условията за всеобщ спорт за българските деца към момента са надалеч от мечтаните, означи още президентът и напомни, че хиляди български деца нямат физкултурни салони в своето учебно заведение, а отвън учебно заведение са лишени от достъп до обикновени спортни уреди. Заделените средства за всеобщ спорт също не са задоволителни, а квалифицираните преподаватели и треньори са прекомерно малко.

Идеята на самодейността „ Спортувай с президента " е посредством персонален образец и груповите старания на институции, родители, преподаватели и треньори да се увеличи физическата интензивност и здравния статус на младежите.

На събитието с изключение на изявени спортисти и спортни деятели, участваха спортисти и сътрудници от „ Спешъл олимпикс България " и представители на Асоциацията на родителите на деца с повреден слух (АРДУС).

Участниците бях поздравени с видео послание от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. „ Живеем във време, когато всички жадуваме за момента най-сетне да можем още веднъж да спортуваме, да гледаме спортни събития,да се прегръщаме! Ето за какво, Вашата самодейност идва в точния миг като приканва за повече спорт, повече придвижване ", сподели Томас Бах. Той добави, че въпреки и от отдалеченост, десетки олимпийци от целия свят се причисляват към самодейността.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР