В деня на балотажа жандармерия охранява врачанското село Галиче. Има

...
В деня на балотажа жандармерия охранява врачанското село Галиче. Има
Коментари Харесай

Жандармерия нахлу в Галиче на балотажа, нощес е имало изборен рекет

В деня на балотажа жандармерия охранява врачанското село Галиче. Има и постъпили сигнали, че родственик на кандидат-кмет обикаля през нощта по домовете на хората, с цел да ги принуди да гласоподават за избран човек. В неделния ден право на глас имат към 1440 души.
По време на първия тур на изборите имаше подозрения за злоупотреби с гласовете на заболели хора. Въпреки неуспеха за кмет Ценко Чоков отново на власт Димчо Диланов от Галиче страда от олигофрения и детска церебрална парализа по рождение. 55-годишният мъж знае единствено името си. За него се грижи 86-годишната му майка и почасов помощник. Въпреки това мъжът е избирал кмет на първи тур на изборите в Галиче.
„ Той не схваща защо гласоподава. Не може да пише”, описа майката на Димчо – Райна. Въпреки,че страда от тежка форма на умствена назадничавост, персоналната асистентка на Димчо, която се грижи за него почасово, подала заявление, че мъжът желае да гласоподава в преносима секция на изборите. След това избрала и претендентът за кмет от негово име.
Асистентката - Надя Мокрова от Галиче, която е гласувала за кмет от името на болния мъж, отхвърли да разяснява случилото се. В всекидневен диалог изясни, че макар че мъжът страда от олигофрения, имал и светли интервали. В деня на изборите, съгласно нея, бил съответен и й дал сигнал за кой претендент кмет желае да гласоподава.
Временно изпълняващият длъжността кмет на Бяла Слатина - Тихомир Трифонов, е взел решение кой има право да упражни правото си на глас в преносима секция. „ Би трябвало да има някакви здравни ограничавания този жител да не може гласоподава. Според Конституцията обаче, всеки човек, който не е под забраняване и не изтърпява отнемане от независимост, има право да гласува”, сподели Трифонов. По закон общинската администрация трябвало да дефинира единствено броя на преносимите секции. А дали гласоподавателят е съответен да взима решения, не било към тях.
От ЦИК обясниха, че в случай че мъжът с олигофрения не е изразил личната си воля, гласуването от негово име е закононарушение. От общината в Бяла Слатина припомнят, че прокуратурата ревизира какъв брой от гласувалите на първи тур в преносими секции, са заболели в реалност и какъв брой са псевдоинвалиди. Разследването стартира, откакто се оказа, че в един и същи ден, десетки жителите на Бяла Слатина са получили „ болки в кръста, слизащи към крайниците”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР