В Деня на българския лекар спешните медици в страната излизоха

...
В Деня на българския лекар спешните медици в страната излизоха
Коментари Харесай

Национален протест на спешните медици с искане за актуализация на заплатите

В Деня на българския доктор незабавните медици в страната излизоха на митинг. Национален профсъюз „ Защита ”, ЦСМП Враца, ЦСМП Пазарджик желаеха почтено възнаграждение на нощния труд, нарастване на заплатите на всички работещи в незабавните центрове, лекари със компетентност, доктор без компетентност, медицински сестри, фелдшери, водачи, санитари и нарастване на ваучерите на 150 лева

„ Ние желаеме да бъдем чути и след 10 дни, когато бюджета влезе в Народно събрание да бъдат гласувани желаните от нас суми. Исканията ни почти съответстват с това, което предлага в този момент служебният министър Меджидиев, като се изключи парите за парамедиците, фелдшери и водачи, които са много подценени. Това съобщи за БГНЕС ръководителят на Национален профсъюз „ Защита ”, Красимир Митов.

„ Вчера, от служебния здравен министър разбрахме, че по негово гледище МФ е отпуснало близо 10 млн. да компенсира това, което не е свършило предишното държавно управление, само че тези пари са единствено за 3 месеца и са извънредно незадоволителни. Предвидени са посредством актуализация на бюджета нови 45 млн. с цел да бъдат обезщетени настояванията на хората, само че е изгубено доверието, тъй като първо беше оповестено, че са отпуснали 22 млн., като питахме Меджидиев къде са тези пари той сподели да питаме Сербезова, когато питахме Сербезова къде са тези гласувани 300 млн. тя сподели да питаме Кацаров, който ни изпраща при Ананиев, а той при Витков и по този начин 30 години. Това съмнение в Министерство на здравеопазването породи и този митинг ”, съобщи още той.

От синдиката обявиха, че предходната година министър Кацаров е заречен 40% нарастване на заплатите, само че това не се е случило. Те дадоха обещание, че ще има митинги по обособени райони и ще бъде построен палатков лагер по време на приемане на бюджета.

„ В момента в доста регионални и общински лечебни заведения си стоят с 900 лева заплата за сестра и 1200 лева за доктор, което значи, че младите ще изоставен страната или ще се ориентират към частни лечебни заведения или там, където заплащат повече. Има риск регионалните градове да останат без опазване на здравето ”, акцентира още Красимир Митов.

Според предварителни планове на министерството компенсацията за лекари ще бъде почти 600 лева месечно, фелдшерите ще получат 400 лева, медицинските сестри 350 лева, парамедиците 170 лева, водачите на коли за спешна помощ към 150 лева, а санитарите – 120 лева Предвидено беше тези спомагателни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР