В Деня на Българската авиация - за надеждата и оптимизма

...
В Деня на Българската авиация - за надеждата и оптимизма
Коментари Харесай

Ангел Найденов: В БСП ескалира напрежение, разочарование и разделение...

В Деня на Българската авиация - за вярата и оптимизма в подобряването на унищожената Българска войска, в частност и във Военновъздушни сили, за разкола и разрухата в Българска социалистическа партия, за еднолично ръководената партия от председателката Корнелия Нинова, пред „ Новини.бг.” приказва някогашният боен министър, един от знаковите социалисти Ангел Найденов.

- Г-н Найденов, като някогашен боен министър, вълнувате ли се в Деня на Българската авиация и какво бихте споделил на сътрудниците си?

- Най-напред - Честит празник! Днешният ден на Българската бойна авиация и военновъздушните сили е мотив както да погледнем обратно към историята – 106 години от първия военен полет, по този начин и да се взрем в сегашното и да помислим за бъдещето. Свързващата нишка са хората – професионално отдадени и прочувствено свързани за цялостен живот с военновъздушните сили. Да са живи и здрави, да гледат с повече оптимизъм напред и да не пестят сили и старания за положителното име на българската авиация, което те и вършат.

- Кои са най-важните проблеми пред бойната ни авиация, съгласно вас?

- Не са по-различни от главните проблеми на въоръжените ни сили. Липсата на задоволително бойна техника, остаряло въоръжение, незадоволително финансово обезпечаване и некомплекта. В този смисъл и казуса, че интереса към работата в тези браншове в последните години е мощно намалял, в целокупност това е годно и за БА. Напоследък има някакви учредения за повече вяра и оптимизъм. Очакваме сключването на нужните контракти за поддръжката, ремонта и употребата на самолети и хеликоптери, чакаме решения, свързани с обезпечаване на задоволително запас, който да разрешава навременна доставка на аварийни елементи и гориво и надлежно по-голям размер на броя летателни часове, което е част от подготовката на летците.

- Очакват ли се разтърсвания при прекосяване на нова летателна техника?

- Не, не чакам такива разтърсвания, тъй като съм уверен в професионализма на командването на Военновъздушни сили, на управлението на МО. Силно се надявам, че са регистрирани нуждите от подготовка и образование на летците за новата бойна техника, по този начин и надлежно за реализиране на цялостна оперативна подготвеност по отношение на новите бойни платформи.

- Президентът прикани към „ радиомълчание” към избора на новите изтребители, вие склонен ли сте да се мълчи?

- Честно си признавам, че не зная към кого тъкмо бе насочен този апел. Вероятно към всички. Ако става дума за членовете на експертната комисия, бих го схванал. Но няма по какъв начин този апел да е към хората, свързани със сигурността и защитата на страната. Още повече, че изборът на новия военен аероплан за бг авиация са предмет на необятен и понятен публичен интерес. Вероятно апела на господин Радев би трябвало да се приема като апел да не се поддават на обикновено лобиране.

- По този мотив в обществените мрежи плъзна закачката, че президентът е прихванал „ Грипен”-вирус, по какъв начин ще коментирате това?

- Интересна метафора, само че не мисля, че може да бъде отнесена към президента.

- Освен някогашен боен министър вие сте и един от знаковите представители на Българска социалистическа партия, взел присъединяване в подписката за вестник „ Дума”, която мощно разтресе партията тези дни. Защо участвате в това?

- В позицията ни –на 50 знакови лица от партията, е казано, че това е израз на противоречие с наложено решение от страна на Корнелия Нинова и членове на ИБ. Дори не съм осведомен каква част от бюрото е взела присъединяване във образуването на това решение. За нас е недопустим метода, по който се сменя досегашният основен редактор на изданието Таня Джаджева. Той е недемократичен, не утвърждаваме и петното, което се пробват да лепнат върху екипа на вестника, който го списваше до момента. Обвиненията за неопозиционност и непрофесионализъм не са допустими. Изборът на нов и.д. основен редактор пък е изработен еднолично и е назначен по неразбираеми за нас критерии, без мотив. Беше отритнат и опита на нашите сътрудници Георги Пирински и Велислава Дърева този проблем да бъде разискван на предходното съвещание на Националния съвет. Това е едно решение, което се вписва в метода, по който се ръководи, съзнателно не споделям управлява, Българска социалистическа партия.

- Еднолично ли се ръководи Българска социалистическа партия? Какво се случва в партията ви?

- Това от ден на ден се постанова като убеждание освен в партията, а и отвън нея. Засягащото „ Дума” е единствено признак за растящото разочоравание, напрежение и разделяне в Българска социалистическа партия. Причините са коренят тъкмо в метода, по който се ръководи партията. Позициите се показват еднолично от Нинова, а след това се вършат опити да се търси поддръжката на някои в организацията.

- Вашият съпартиец Драгомир Стойнев преди дни сподели, че в Българска социалистическа партия има доста мераклии за председателския пост, за разлика от ГЕРБ, където ръководителят бил явен, та по тази причина ставали такива земетресения. Кои са тези мераклии?

- В Българска социалистическа партия постоянно е имало и ще има друго мислещи. Но това не би трябвало да се преглежда като ситуиране на съпротива и оформяне на фронт против който и да е ръководител. Сега следим опит инакомислещите да бъдат пренебрегнати, да ги показват като вътрешна съпротива и впрочем. Отрича се правото на особеното мнение, считат го за враждебно. А нас ни набеждават като политически съперници. Нямам усещане да има чак толкоз мераклии за водачи на партията, за поста на Корнелия Нинова.

- Каква е логиката на внушението, че има връзка сред вашата подписка и договорката на Георги Гергов за така наречен Варненска дупка?

- В друга обстановка бих се разсмял на сходно изказване. Но тук и в този момент ще кажа, че това подстрекателство е долно и направено по разпоредбите на евтината нечиста сделка.

- Нормално ли е, съгласно вас, да се желае избор на съмнение против Намерение за промяна в опазването на здравето?

- От трите вота, импортирани от страна на Българска социалистическа партия до момента, този ми се коства най-стойностен и с най-голямо съображение. Вота би трябвало да има превантивна роля, да се приказва преди да се направи нещо, а не по-късно. Намеренията към този момент са ясни, оповестени са, по тази причина е необходим диалог.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР