В деня на Амазония природозащитната организация WWF предупреждава, че опустошителните

...
В деня на Амазония природозащитната организация WWF предупреждава, че опустошителните
Коментари Харесай

WWF алармира, че пожарите в Амазонските джунгли заплашват 265 застрашени вида

В деня на Амазония природозащитната организация WWF предизвестява, че опустошителните пожари, обхванали огромни елементи от южноамериканските тропически гори, излагат на сериозен риск 265 застрашени типа, които намират леговище в тях. Засегнатите зони са дом на 85 застрашени растителни и 180 застрашени скотски типа, 2/3 от които се срещат само в съответните естествени зони. Въпреки Националните проекти за деяние и напъните на природозащитниците, които спомагат за опазването 76 % от застрашените типове в биома на Амазония, те не са в положение да предпазят флората и фауната от изгаряне. За някои застрашени типове като гигантския броненосец, белобърнестото пекари и гигантския мравояд, пожарите са главен рисков фактор за тяхното оцеляване.

Рискът от пожар е още по-висок за типове, за които не работи предпазен механизъм. Такъв е казусът с чернораменния опосум, който е регистриран през 1964 година в Рондония – един от щатите с най-голям % на обезлесяване. В засегнатите от пламъците предпазени територии на Бразилия попадат 55 застрашени типа (11 растителни и 44 животински), половината от които са ендемични за страната. За пет от тях, измежду които и коронования ястребов орел, пожарите са избрани като най-сериозната опасност.

„ Обезлесяването и изгарянето на горите унищожават местообитанията на сериозни типове, причинявайки вреди, които ще останат дълго след потушаването на огнищата”, разяснява биологът Марсело Оливейра от WWF Бразилия. Амазонските тропически гори са жизненоважни за здравето на планетата. Освен че приютяват повече от половината от всички сухоземните типове в света, те са дом и на 30 000 растения – 30 % от всички растителни типове в Южна Америка. А с абсорбирането на голямо количество въглероден диоксид, джунглите на Амазония също по този начин са виновни за смекчаването на климатичната рецесия.

През август 2019 година в Бразилска Амазония са изпепелени 24,944 км² гори. Тази повърхност е повече от четири пъти по-голяма от унищожената през цялата предходна година. „ Трябва да поддъжаме здрави гори “, приканва изпълнителният шеф на WWF Бразилия Маурисио Войводич. „ Обществото би трябвало да изпрати явен сигнал, че Бразилия към този момент не приема унищожаването на главното си биологично завещание. Правителството е длъжно да подсигурява, че горите са дейно предпазени от противозаконни действия. Бизнесът също би трябвало да поеме своята значима роля като следи веригите за доставки и закупува единствено стабилно създадени артикули. “

Въпреки че въздействието на пламъците върху сухоземните типове е най-очевидно, водните животни също са наранени. Причината е смяната в качеството на водата, което е в директна взаимозависимост от крайречните гори. В дълготраен проект тяхното заличаване ще докара до ерозия на почвата и затлачване на реката. С най-големия речен басейн в света, Амазонка пази голямо многообразие от риба, която съставлява главната хранителна база и източник на приходи за стотици крайбрежни общности. „ Въздействието на пожарите върху водните екосистеми въздейства освен върху екологичното равновесие, само че може да има съществени последствия и за локалната стопанска система “, предизвестява Оливейра.

Пожарите в Амазония идват на фона на намаляващите популации от горски животни, сочи последното изследване на WWF. Първата световна оценка на биологичното многообразие на горите сподели, че популациите от птици, бозайници, земноводни и влечуги, живеещи в гори, са намалели приблизително с 53 % сред 1970 и 2014 година Загубата на местообитания, породена основно от човешка активност като обезлесяването, беше избрана като основна причина за 60 % от заканите, пред които са изправени горите и техните жители.

WWF приканва международните водачи да разгласят световна изключителна обстановка и да обезпечат „ Нова договорка за природата и хората “ до 2020 година, с цел да се оправят с климатичната рецесия, да защитят останалата природа и да създадат по-устойчиви нашите системи за произвеждане и ползване. Именно протекцията и възобновяване на горите би трябвало да залегне в основата на това световно съглашение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР