В деня, когато САЩ отбелязват 18 години от атентатите на

...
В деня, когато САЩ отбелязват 18 години от атентатите на
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Хаосът ще властва, без значение кой съветва Тръмп по националната сигурност

В деня, когато Съединени американски щати означават 18 години от атентатите на 11 септември, оставката на съветника по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън е по-широко коментирана от трагичното събитие.

" Наследството на Джон Болтън: безпорядък, некадърност за работа и липса на съдържателни резултати ", извежда в заглавие в. " Вашингтон пост ". Изданието показва, че напускането, за което президентът Тръмп твърди, че е уволняване, а Болтън - отдръпване по лична воля, е разумно и закъсняло.

Болтън отдавна беше труженик за военни дейности против съперниците на Съединени американски щати, на което Тръмп не се поддава, и се противопоставяше на договаряния със Северна Корея и Иран, към което президентът се стреми по натурален инстинкт. Болтън не промени тези свои възгледи, с цел да бъде съгласно президента, а в противен случай - бореше се с тези, които се съобразяваха с желанията на Тръмп - най-много с държавния секретар Майк Помпейо. Без подозрение това беше един от редките случаи, когато Тръмп сподели истината, като написа туит, че изрично не е склонен с доста от предложенията на Болтън, което важи и за и други членове на президентската администрация, напомня " Вашингтон пост ".

Той беше третият консултант на президента по националната сигурност за 15 месеца и явно Тръмп го избра, тъй като му харесваше да го гледа по малкия екран, въпреки неприятната му популярност на краен ястреб да беше от дълго време известна. По килнат метод, като се има поради какъв брой отвън синхрон беше Болтън с целите на Тръмп, той реализира много, само че основно в отрицателна посока. Миналата седмица оказа помощ да бъде уверен Тръмп да торпилира, директно преди да бъде подписано, съглашението с афганистанските талибани, трудно контрактувано от Държавния департамент в интервал от близо година. По-рано тази година убеди президента да остави настрани допустимо преходно съглашение със Северна Корея за нуклеарната й стратегия, което способства за неуспеха на срещата на върха Тръмп-Ким в Ханой. Вместо да се посвети на отговорностите си, които са да следи процеса по правене на политика, включващ Държавния департамент, Пентагона и разследващите служби, той изкусно нападаше начинания, подхванати от други - като договарянията със Северна Корея и Афганистан, и преследваше обичани свои дела като безсмисления кръстоносен поход против Международния углавен съд. Болтън настояваше за опит за прелом против венецуелския президент Николас Мадуро, който се провали, разяснява " Вашингтон пост ". Ако Тръмп откри четвърти консултант по националната сигурност, той би трябвало да е доста по-отстъпчив, заключава вестникът.

Без значение кой поучава президента по националната сигурност, хаосът ще господства, подчертава с публицистична публикация за оставката в. " Ню Йорк таймс ". От всички въпроси към отстраняването на Болтън най-неинтересният е кой ще го наследи - надали ще има огромно значение. Независимо от това кой съветваше Тръмп по въпросите на външната политика - генерали, корпоративни шефове, опитни експерти или дилетанти - всички се оказаха безсилни пред пристрастеността на президента към хаоса.

Самото назначение на Болтън за консултант беше образец за хаоса, обгръщащ Тръмп, написа изданието. Президентът искаше да постави завършек на враждебността в КНДР и Афганистан и беше внимателен по отношение на спора в Иран и Венецуела. И все пак избра бранител на войнствеността, който презира дипломацията, поддържа едностранния метод в жанр " да вървят по дяволите съдружниците " и обмисля опцията да бомбардира Северна Корея и Иран като най-хубав метод за обезвреждане на идващата от тях нуклеарна опасност.

" Ню Йорк таймс " отбелязва, че атмосферата към Болтън и Помпейо, който съумява да угоди на президента, е била отровна и двамата рядко си говорели, с изключение на на публични срещи, въпреки че са най-близки до президента фигури. Въпреки това отдръпването на Болтън надали ще направи апарата на американската национална сигурност по-малко дисфункционален, защото доста основни позиции са вакантни, а съдружниците са комплицирани с кого да работят. Очевидно на Тръмп му харесва нещата да стоят по този метод. Белият дом може и да е в ужас, съдружниците може и да са неспокойни, а съперниците може да търсят полза, само че в целокупност способстват за още повече драматичност, повече съспенс, повече телевизионно отразяване - и всичко това с Доналд Тръмп на централно място, обобщава вестникът.

Изданието " Хил " показва, че правилата на Болтън са се сблъскали с прекомерно доста политики на президента, който ръководи по волност и с туитове, и се доверява на " инстинкта " си повече, в сравнение с най-близките си съветници и последователи.

Болтън несъмнено е преглъщал мъчно, гледайки по какъв начин Тръмп ласкае господаря на Кремъл Владимир Путин, написа Хил ". Настояването на Болтън за анулация на срещата в Кемп Дейвид с талибаните очевидно е била последната капка, преляла чашата и предиздвикала Тръмп да го в профил.

Онези, които имат вяра в интернационалните съглашения и най-много в НАТО, ще се надяват, че наследникът му ще регистрира тяхната значителност. Но най-възторжени ще са в клуба на авторитарнитте водачи, предвижда " Хил ". Путин, Ким, Хаменей и сходни на тях несъмнено към този момент гърмят шампанско при новината.

Германският " Алгенмайне цайтунг ", представен от ДПА, написа, че при всеки случай уволнението на Болтън е направило света малко по-сигурно място. Но човек би трябвало да е внимателен, когато се пробва да пояснява дейностите на американския президент, прочул се с непредвидените обрати в десйтвията си. Налице са от ден на ден признаци, че Тръмп няма да се спре пред нищо, с цел да реализира договорка в края на краищата - нито една опасност, нито едно ходило по стълбата на ескалацията. И когато няма различен метод да направи крачка обратно - отстъпва, само че за сметка на унижението на някой различен, заключава немското издание.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР