В декларация, разпространена в сряда до медиите, Атлантическия съвет на

...
В декларация, разпространена в сряда до медиите, Атлантическия съвет на
Коментари Харесай

Атлантическият съвет към управляващите: Не правете от България лобист на Кремъл

В декларация, публикувана в сряда до медиите, Атлантическия съвет на България (АСБ) съобщи, че минимум на страна като нашата, която е трайно пострадала от нападателната съветска и руската политика, подхожда ролята на лобист на Кремъл.

Повод за декларацията са зачестилите напоследък изказвания на президента Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов по отношение на политиката на наказания, наложена от държавите-членки на Европейския съюз на обособени представители на Руската федерация и респективно – ограничаваща икономическите връзки и съдействие с тази страна.

Буди основателна паника и безпокойствие фактът, че тези изказвания идват в навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, се показва в декларацията, която е изпратена до президента, ръководителя на Народното събрание, министър-председателя и министри от виновни министерства, до посланиците в България на страните съдружници от НАТО и Европейски Съюз, както и до посланиците на Руската федерация, Украйна, Македония и други страни от Западните Балкани и Черноморския басейн.

АСБ припомня, че въведените ограничавания (санкции) са напълно в границите на Общата външна политика и политиката на сигурност на Съюза, както и в осъществяване на съответните цели на тази политика. От март 2014 година Европейски Съюз ползва стеснен кръг от ограничаващи ограничения по отношение на Руската федерация като изкусен отговор на редица нейни непозволени дейности, довели до неоправдателно нарушаване на интернационалното право, както и на двустранни контракти и съглашения сред Руската федерация и Украйна.

Санкциите са нужен кротичък инструмент, възпрепятстващ по-нататъшната ескалация на напрежението сред тези две страни. Те са отговор на демократичния свят на съветската експанзия против Украйна, довела до хиляди почтени жертви, до нелегално анексиране на украинска територия – полуостров Крим, до продължаваща дестабилизация – в това число посредством централизирана поддръжка за сепаратистки и терористични групировки, на други елементи на страната – Донецка и Луганска области, се показва в документа.

АСБ обръща особено внимание, че глобите не са ориентирани против съветския народ или съветския бизнес като цяло. Те по никакъв метод не се отразят отрицателно на българо-руските връзки, изключително на българския блян към пълноправие в тези връзки. Точно противоположното. Санкционният инструмент дава опция на българската страна да отбрани доста по-успешно българския народен интерес в връзките си с Руската федерация. Санкциите вкарват ограничавания за пътувания на избрани лица, замразяват техни активи, попречват контакти и икономическа интензивност, само че основно в нелегално окупираната от Руската федерация територия на Украйна.

Затова и изказванията за „ събаряне на санкциите” изпращат извънредно недопустимо и вредящо на националните ползи на България обръщение. Те оставят неприятното чувство за битие на антиевропейска и антибългарска подмолна договореност, за подмолна поддръжка от българска страна на лица и формирания обхванати от глобите. А това е освен политически, само че и морално неоправдателно.

АСБ остро осъжда последното изказване на премиера Бойко Борисов направено пред премиера на Полша Беата Шидло, в което той се ангажира с изказванието, че България ще сложи въпроса за отпадане на глобите по време на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Според АСБ този въпрос може да бъде поставян и дискутиран единствено и само, когато бъдат изпълнени Минските договорености и Резолюция 68/262 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 27 март 2014 година озаглавена „ Territorial integrity of Ukraine”.

АСБ акцентира, че включването на въпрос от българска страна за „ отпадане на санкциите” против Руската федерация по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще сложи страната ни в извънредно несъответстваща позиция. Съществуват надалеч по-важни и виновни задания и въпроси, които България би трябвало да сложи по време на своето председателство. И те са свързани преди всичко с ускоряването на процесите на евроатлантическа интеграция в района на Западните Балкани, с очертаването на евроатлантическата вероятност на Република Македония.

АСБ напомня, че слоганът на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е „ Съединението прави силата “. И в него е вложено наличие за запазването на единството и солидарността сред държавите-членки. Поставянето на въпроса за „ отпадане на санкциите” наложени на страна отвън европейското семейство – Руската федерация, поради нейното нецивилизовано държание по отношение на страна, стремяща се да стане член на това семейство, каквато страна е Украйна, е политически ход, ориентиран против българските национални ползи и правилата на единение и взаимност в Европейски Съюз.

Евентуалното слагане на въпроса за „ отпадане на санкциите” и то точно от българска страна ще бъде сериозен удар върху престижа на нашата страна, показва АСБ.

Той е уверен, че минимум на България, като трайно пострадала от нападателната съветска и руската политика, подхожда ролята на лобист на Кремъл. След последния „ Доклад за заканите за националната сигурност” на държавното управление сходен лобистки поклон към страна – застрашаваща през днешния ден българската национална сигурност, е демонстрация на безнаказаност.

АСБ упорства, че въпросът за свалянето на глобите против Руската федерация няма място в дневния ред на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР