В декларация, прочетена преди началото на парламентарния ден, от управляващата

...
В декларация, прочетена преди началото на парламентарния ден, от управляващата
Коментари Харесай

Искането за оставката на Гешев беше посрещнато с аплодисменти, прокуратурата видя погазване на правото

В декларация, прочетена преди началото на парламентарния ден, от ръководещата коалиция желаеха оставката на основния прокурор Иван Гешев поради неналичието на ефикасни следствия и систематични недостатъци в работата на държавното обвиняване. По-малко от 20 минути, по-късно управлението на държавното обвиняване се възмути от дейностите на народните представители и разгласи, че те погазват върховенството на правото.

Позицията на ръководещите, която не е непредвидена, беше посрещна с овации и ставане от страна на депутатите от четирите партии ( " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " ). ГЕРБ и Движение за права и свободи не ръкопляскаха и не станаха, а от мненията им отвън залата се разбра, че те не поддържат сходна декларация. Според Хамид Хамид от придвижването настояването на оставка става по процедура, а не посредством декларация. Тома Биков от ГЕРБ разгласи, че правосъдна промяна се прави посредством законопроекти, а не през заявления.

Позицията на прокуратурата: Искането за оставка цели да отклони вниманието от други проблеми

За прокуратурата декларацията на ръководещата коалиция е " извънредно недопустимо и жестоко посягане над върховенството на правото и независимостта на правосъдната власт ". Оттам акцентират сериозността на похищението с обстоятелството, че декларацията е прочетена от трибуната на българския парламент, както и че декларацията има " напълно политически темперамент ".

Според държавното обвиняване настояването на оставка на основния прокурор е " опит за отклонение на публичното внимание от действителните обществени, стопански и здравни проблеми, пред които са изправени българските жители. "

" Този политически акт е образец за директно нарушение на разделянето на управляващите, обезпечено от Конституцията на Република България. Политическата декларация изцяло удостоверява, неведнъж изразените от управлението на Прокуратура на Република България, в това число и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати, опасения за растящия у нас риск от съществено и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от правосъдната власт и трайно оттегляне от водещия принцип в Европейския съюз за господство на правото ", написа в декларацията.

Въпреки че позицията е от името на управлението на държавното обвиняване, преди избора на ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) основният прокурор Иван Гешев е декларирал, че не е осведомен с декларацията на ръководещата коалиция. Цитиран от той споделя, че " през днешния ден не е ден за политически мнения ".

В края на предходната седмица стана известно, че от държавното обвиняване са се оплакали в до Европейската комисия, евродепутати и посланици в София, за това, че няколко следващи държавни управления и политически сили нарушават разделянето на управляващите, пробват да оказват напън върху държавното обвиняване, което визира и персоналната сфера на обвинителите и накърняват върховенството на правото.

Смяната на основния прокурор Иван Гешев и на ръководителя на антикорупционната комисия са заложени в съдружното съглашение на ръководещата коалиция. В четвъртък, 13-ти януари, някогашният основен прокурор разгласи, че ще подаде до дни оставка като ръководител на антикорупционната комисия. Позицията на Гешев е, че щом политиците желаят оставката му, значи си прави добре работата.

Декларация, посрещната със ставане на крайници и овации  След като ръководителят на парламентарната група на
© Велко Ангелов

След като ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров прочете, че се желае оставката на Иван Гешев, болшинството от депутати стана на крайници и ръкопляска

В декларация от парламентарната естрада в петъй заран ръководещите политически обединения " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " приканиха основния прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този метод " поеме отговорност за своите дейности и даде опция на българската прокуратура да реализира пълноценно конституционните си функционалности в отбрана на обществения интерес, върховенството на правото и правата и свободите на жителите ".Декларация бе прочетена от ръководителя на групата на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров след съвещание на председателския съвет преди началото на пленарния ден и посрещната с овации и ставане на крайници в пленарната зала (основно от партиите от ръководещата коалиция, Движение за права и свободи дефинира ставането като " цирк " ).

В нея като претекстове за настояването се показват констатации на институции на Европейския съюз, неналичието на ефикасни следствия против корупцията по високите етажи на властта, дълбоки и систематични недостатъци в работата на основния прокурор, връзките му с политически водачи, безучастие по случаи, довели до налагане на наказания по закона " Магнитски ", противозаконното навлизане в президентството, изборното активиране на управлението на прокуратурата в сходство с политическата обстановка при ръководството на Бойко Борисов и други.Единствената реакция в пленарната зала бе от групата на " Възраждане ", откъдето дефинираха декларацията като измама и приканиха ръководещите не за молби за оставка на Иван Гешев, а за законови промени, каквито предложили. Също се чуха овации.

В коридорите Хамид Хамид от Движение за права и свободи запитан дали поддържат декларацията, съобщи, че има процедура, по която да се желае оставката на основния прокурор. " Какво беше това ставане? Това беше цирк, беше палячовщина. Всеки може да си желае каквото си желае. Това не е по процедура. Има регламентирана процедура в закона за правосъдната власт по какъв начин се желае оставка, от по кое време и по какъв начин се прави и къде се гласоподава. Това няма по какъв начин да стане от Народното събрание с декларация от Народното събрание. Това е нищо, това е просто една молбичка, както сподели сътрудника от " Възраждане " ", сподели още Хамид.

Тома Биков от ГЕРБ разяснява, че " правосъдна промяна не се прави с заявления, а със законопроекти ". Такива досега не сме видели. Склонни сме да участваме в диалог за такава промяна, в случай че тя взема решение систематични проблеми. Но няма да подкрепим изказвания от вида " да махнем едни хора и да сложим наши хора ".

Според Биков декларацията на ръководещите е била зле написана.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР