В декларация до министъра на образованието Красимир Вълчев преподаватели от

...
В декларация до министъра на образованието Красимир Вълчев преподаватели от
Коментари Харесай

Драми във варненско училище! Учители бранят пенсионирана директорка, родители пък се жалват в инспектората

В декларация до министъра на образованието Красимир Вълчев преподаватели от ОУ “Васил Априлов " – Варна стачкуват поради промяната на шефа на учебното заведение Албена Комитова.

По този мотив членове на колектива пишат, че се усещат омерзени и угнетени. 

Varna24.bg потърси за коментар по случая началника на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова, която изясни следното за медията ни:

" Госпожа Комитова се е пенсионирала преди година заради навършване на пенсионна възраст и не ме е уведомила за това, само че законът дава такава опция. Получила е своето обезщетение от 10 работни заплати и половина за пенсиониране, а по-късно е останала да работи като шеф на учебното заведение. В същото време при мен валят тъжби от най-различен темперамент от родители за нередности в образователното заведение. Около 15 на брой са от най-различно естество.

В единия случай родители се жалват от безпардонно отношение от страна на директорката, която не желае да ги изслуша. В друга тъжба се твърди, че преподавател си разрешава да удря възпитаник, в трета става въпрос за фалшив образователен развой по история, всеобщо се оплакват родители от работата в учебното заведение. Имахме тъжба за това, че учителка пуши и пие кафе на открито пред постройката, до момента в който оставя щерка си да се занимава с учениците в час.

На база на всички сигнали бе осъществена инспекция в учебното заведение. Встъпвайки в правата си на шеф, трябваше да избера сред това дали да уволня госпожа Комитова дисциплинарно поради всички нередности или да я санкционира по по-елегантен метод като и дам опция да напусне поради обстоятелството, че е пенсионирана. Беше и връчено предупреждение, което беше със период от два месеца, а не един, заради обстоятелството, че тя членува в синдикална организация. Кодексът на труда ми дава правото да приключа периода на трудовите и правни отношения без да изчаквам този период, като и се заплаща времето за оставащите дни.

Ако я бях уволнила по-рано за несправяне с работата тя нямаше да има право да си получи тези 10 заплати. Предвид създалите се условия аз просто направих един чисто механически акт да приключа контракта на един пенсиониран човек. Протестите на учителите нямат законови учредения, тъй като съм спазила кодекса и съм защитила положителното име на учебното заведение. Ако няма искащи да дадат децата си при приема в първи клас поради неприятната известност на образователното заведение, би трябвало да съкращаваме паралелки и да уволняваме учители, а аз не желая да позволи това.

Имаше учители, които се опасяваха да споделят истината за това, което се случва в учебното заведение от боязън, че ще бъдат уволнени, в случай че не са от обкръжението на госпожа Комитова. Имах примрял преподавател. След инспекциите ми бяха дадени редица наставления, които директорката не съблюдава.

Новият шеф ще продължи да ги съблюдава, с цел да върне имиджа на учебното заведение. През цялото време МОН беше уведомявано за подхванатите от мен ограничения, не съм работила самоволно. Смятам, че всеки преподавател гради престижа си със своите дейности. При мен нееднократно идваха сътрудници от учебно заведение " В. Априлов ", говорили сме доста за нещата.

Новата директорка Севдалина Жекова е човек с опит, била е зам.-директор, математик е, има нужния опит и стаж. Тя е назначена до провеждането на конкурс. Нямам никакви скрупули за взетото решение, тъй като съм го направила в името на децата и родителите. Дължим почитание на хората, които със своите налози заплащат заплатите на учителите. Трябва да се живее с възприятие за публичен дълг ", разяснява Венцеслава Генова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР