В дебат със Съвета и Комисията относно срещата на върха

...
В дебат със Съвета и Комисията относно срещата на върха
Коментари Харесай

Нужни са решителни действия на срещата на върха на ЕС относно енергийната криза и високите разходи за живот, призовава ЕП

В спор със Съвета и Комисията по отношение на срещата на върха на Европейския Съвет през октомври евродепутатите приканиха водачите да не губят повече време и да подхващат незабавни дейности за справяне с енергийната рецесия.

От името на чешкото председателство министърът по европейските въпроси Микулаш Бек разгласи, че срещата на върха ще даде „ мощен, общ европейски отговор “ на войната на Русия против Украйна и покачващите се цени на силата. Той посочи още веднъж „ непоколебимата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна “, акцентира, че Русия ще бъде подведена под отговорност за военните закононарушения, които прави, и разгласи, че във връзка с енергийната рецесия Европа ще отбрани най-уязвимите, като в същото време остане конкурентоспособна.

Председателят на Европейската комисията Урсула Фон дер Лайен дефинира нападенията на Русия против цивилното население и гражданската инфраструктура в Украйна като „ актове на чист гнет “. Европейски Съюз ще поддържа Украйна „ толкоз дълго, колкото е нужно “. Най-добрият отговор на съветската война в региона на енергетиката е „ европейската взаимност и единение “, съобщи тя, като уточни предложенията на ЕК за справяне с енергийната рецесия. Общоевропейските поръчки на газ и обединяването на търсенето, спестяването на сила и шерването на газ са от решаващо значение. „ Енергийната взаимност е главен принцип на нашите контракти “, съобщи тя. Относно цените на електрическата енергия, тя настоя, че „ Иберийският модел би трябвало да се преглежда на ниво Европейски Съюз “ и прикани за огромни вложения в инфраструктура, енергийна успеваемост и възобновими енергийни източници.

В своите реакции евродепутатите приканиха водачите на Европейски Съюз да подхващат решителни дейности за неотложно справяне с енергийната рецесия и с рецесията, обвързвана с нарасналите разноски за живот. Повечето депутати приканиха за европейска взаимност и единение предвид на това, което те дефинираха като съветско нахлуване против Европа, употребяващо като оръжие енергийните доставки. Някои членове на Екологичен потенциал приветстваха предложенията на ЕК за ограничение на цените на силата, по-специално механизма за взаимно закупуване на газ, до момента в който доста от тях счетоха, че те са закъснели и не дават отговор на потребностите.

Освен дейностите в региона на енергетиката няколко членове на Екологичен потенциал желаеха по-силни обществени начинания на Европейски Съюз, в това число нов инструмент за поддръжка на най-уязвимите, както и европейски капиталов фонд, посредством който да се консолидира енергийната и промишлената самостоятелност на Европа и да се поддържа екологичният преход, наред с други цели.

Можете да гледате целия спор тук.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР