В държавния бюджет за тази година има заложени средства за

...
В държавния бюджет за тази година има заложени средства за
Коментари Харесай

Георги Гвоздейков: До 35 минути хеликоптерът ще достига до мястото на произшествие

В държавния бюджет за тази година има заложени средства за наемане на хеликоптер на лизинг, той ще дойде у нас в края на октомври или началото на ноември. Това съобщи пред телевизия Bulgaria On Air някогашният народен представител от „ Продължаваме промяната “ Георги Гвоздейков, който оглави новосъздаденото държавно сдружение за незабавна здравна помощ „ Хели Мед Сървисис “.

Той удостовери, че за първия хеликоптер към този момент има образуван екипаж, и изрази мнение, че до идването на хеликоптерите цялата система ще бъде построена и ще има водачи за всеки от тях.

Георги Гвоздейков напомни, че цялостният план за въздушните коли за спешна помощ ще бъде финансиран от Плана за възобновяване и резистентност със 163 млн. лева и изясни, че с цел да бъде оптимално осъществен територията на страната е разграничена на шест елементи, в които ще бъдат построени оперативни бази. Целта е да се реализира оптимално бързо постигане до мястото на произшествие, като времето за това не надвишава 35 минути.

Предвижда се базите да бъдат разпределени съразмерно в северната и южната част на страната и ще бъдат ситуирани наоколо до София, Пловдив, Сливен, Ямбол, Шумен, Варна, Горна Оряховица и Плевен. Оперативните бази ще бъдат към градовете, приемащите лечебни заведения ще бъдат избрани напълно скоро и ще се работи върху построяването на площадки.

По думите му е планувано създаване на цялостна система за обявяване и навигация на хеликоптерите, като условията са те да разполагат с водач, доктор и парамедик.

Георги Гвоздейков засегна е тематиката за финансирането на въздушната здравна помощ откакто средствата по Плана за възобновяване бъде изчерпани. Той изясни, че в другите страни тази система се финансира от застрахователи, доброволчески организации и членски импорт.

„ От държавния бюджет също постоянно могат да се отделят средства “, счита ръководителят на държавното сдружение за незабавна здравна помощ по въздуха.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР