В държавна гимназия в Банкок учителят Дамкернг Мунгтаня се стреми

...
В държавна гимназия в Банкок учителят Дамкернг Мунгтаня се стреми
Коментари Харесай

Бариерите в образованието: Историята на незрящ учител в Банкок

В държавна гимназия в Банкок учителят Дамкернг Мунгтаня се стреми да помогне на учениците да усетят насладата от проучването на британски език. Незрящ от раждането си, Дамкернг е и единственият преподавател с увреждания в учебното заведение. В Тайланд 2,1 млн. души с увреждания са регистрирани от държавното управление, само че единствено 6% от тях, в трудоспособна възраст са заети. Дамкернг се стреми да напредне в кариерата си и да въодушеви повече хората като него, разказва  Voice of America (VOA) .  

Документалният филм, озаглавен “Extraordinary Teacher Damkerng ”, продуциран от Юна Лий, наблюдава неговата история. Лентата е снимана в Банкок, провинция Накхон Патом, Тайланд. Снимките по плана стартират през август 2023 година, филмът е приключен в края на септември същата година.

“Преподавам британски в учебно заведение Satri Si Suriyothai в Банкок. Аз съм човек със зрителни увреждания. Родил съм се прибързано, сложили са ме в развъдник, което е провокирало ослепяването ми. Единственото, което виждам е малко светлина ”, споделя учителят Дамкернг Мунгтаня. 

“Преподавам от 6 години. Определено се гордея, че съумях да употребявам нови способи за преподаване и поощряване на учениците ”, споделя той пред VOA

В Тайланд има 5,1 милиона хора с увреждания. Това сочат данни на Фондацията за обществени нововъведения. Само 2,1 милиона са регистрирани от държавното управление, а единствено 6% от записаните лица с увреждания на възраст 15-59 години са наети  на работа, сочи още статистиката.  

“Аз съм единственият човек с увреждания в учебното заведение. Когато ми разпореждат някаква работа, наставниците ми би трябвало да преценяват кои задания ми пасват. Те преценят защо нуждая се от помощ ”, споделя преподавателят.

“Това, което ме въодушеви да стана преподавател по британски, е умеенето ми да изяснявам на разбираем и  наличен език. Винаги съм бил благополучен и горделив, че знанията ми са потребни. Най-голямото предизвикателство, с което се сблъсках е реакцията на близките ”, показва Мунгтаня пред VOA

VOA споделя, че Дамкернг се приготвя за годишната си оценка. Той се надява в последна сметка да бъде нараснал на старша учителска служба. 

Тайландският закон изисква бизнес и държавни организации да наемат едно лице с увреждане на всеки 100 чиновници, оповестява порталът. 

Лица с увреждания настояват, че равнищата на наемане хората с увреждания са ниски. По-специално, процентът на хората с увреждания, наети от държавното управление, е понижен от 40% през 2019 година на 9% през 2023 година Това сочат данни на Тайландски отдел за овластяване на хората с увреждания. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР