В държавата на флашките скандалите със записани разговори на хора

...
В държавата на флашките скандалите със записани разговори на хора
Коментари Харесай

Ало, не сме толкова наивни

В страната на флашките свадите със записани диалози на хора от властта изгарят бързо като фойерверки - ефектни са за публиката, само че не нараняват никого от забърканите. Каквито и злоупотреби с власт, права и публични ползи да изтекат от лентите, те в никакъв случай не биват потвърдени. Даже и прокуратурата да се намеси и да има следствие, то непроменяемо завършва, без да бъдат посочени отговорни. 

Затова и надали някой се изненада, че преди седмица обвинението сложи точка на инспекцията по абсурда " Ало, Банов съм ", без да открие данни за осъществено закононарушение. Записите от абсурда ще влязат в златния фонд, където са архивирани и флашките от " Ало, Ваньо ", тримата от къщата на Бойко Борисов, " двете каки "...

Министърът на културата Боил Банов беше изчистен от обвиняванията на алената депутатка Елена Йончева, с чиито изказвания пламна абсурдът. Непотвърдени остават разкритията от трите записани диалога, показани от нея, за грубия лобизъм при европроектите и за обръчи от компании. Според прокуратурата обаче самата Йончева, която се зарече да апелира, отхвърли да бъде формирано дело против министъра и да покаже още документи, е

 

минирала прокурорската инспекция

 

Разбира се, никой от разпитаните не удостоверява казаното в записите. А те комфортно се оказват негодни за следствието. От постановлението на спецпрокуратурата излиза наяве, че Йончева не й е предоставила диска с диалозите, който твърди, че е получила в служебната си депутатска поща. Тя го презаписала на флашка, която дала на прокуратурата, а диска унищожила. Тъй като това бил N-ти презапис, експертизата не може да каже дали е манипулиран. Ако приемем за правилно, че Йончева наистина е унищожила диска, дейностите й са, меко казано, нелогични. Особено като се има поради журналистическият й бекграунд. Като се има поради с каква тактичност пипа прокуратурата, когато иде тирада за хората от властта, то няма по какъв начин да повярваме, че записите са унищожени. " Няма по какъв начин да унищожа оригиналния звук, тъй като не съм го имала. Имах копие на цифров притежател и това е занесено в прокуратурата. Тя е наясно с това. На копието може да се направи разбор на достоверността и да се разбере дали е имало монтаж и външно въздействие. Това се прави в Европа. Българската прокуратурата по същия метод отхвърли да проверява аферата " Ало, Ваньо ". Прокуратурата се интересува само кой е направил записа, а не какво споделя Банов в него ", изясни самата Йончева пред bTV. Според нея това не е моделът " Банов ", а моделът " Борисов ". И по тази причина прокуратурата го прикрива. Точно както стана и с аферата " Ало, Ваньо ".

Разследването без подозрение е объркано. Вижда се и от постановлението на спецпрокурора - разпитани са доста хора, от няколко институции са търсени отговори. (Постановлението даже беше качено на уеб страницата на прокуратурата. Нещо, което рядко се случва, очевидно с цел да се симулира бистрота. Преди време по този начин беше огласено и постановлението по абсурда " Ало, Ваньо ", по-късно прокуратурата го скри.) Държавното обвиняване

 

с години е държало на трупчета доста по-лесни проблеми

 

Няколко дни до старта на предизборната акция обаче няма време за отсрочване, щом визира ГЕРБ. И прокуратурата реши да закопае изцяло този проблем, с цел да не вземе да повреди пък нещо ползите на ръководещата партия. Предизборно, в случай че не до евровота, то до локалния, можем да чакаме почистване на всички скелети от дрешника на ГЕРБ. Особено тези, свързани с  " Апартаментгейт ". Можем основателно да допускаме, че ще бъде замазана и инспекцията срещу финансовия министър Владислав Горанов за жилището, което употребява гратис. Онази инспекция, която уж щеше да завърши незабавно откакто и антикорупционната комисия се произнесе. Преди много време тя реши, че спор на ползи няма, а прокуратурата мълчи има ли търговия с въздействие и закононарушение по работа. Топката и по този случай е в полето на спецобвинението.

Записите, публикувани от Българска социалистическа партия, посочваха по какъв начин през 2016 година в качеството си на заместник-министър на културата Боил Банов е опростил най-малко 700 000 лева на компанията строител за ремонта на Ларгото. Банов се чува да обяснява по какъв начин би трябвало да нагласят документите, с цел да не заплаща компанията санкция за забавяне в осъществяването на предоставените работи. Банов отхвърли обвиняванията и се разгласи за жертва на рекет. Един от причините му беше, че министерството води дело за наказателна клауза поради забавянето против компанията реализатор на обекта. Ведомството обаче загуби на две инстанции, защото обектът е бил признат без нито една забележка. Т.е. завеждането на делото за наказателна клауза е било напълно проформа.

Спецпрокурорът Георги Николов проучва публичната поръчка за Ларгото и периодите за осъществяването й. И не намира закононарушения в нея - длъжностните лица не са нарушили отговорностите си, камо ли да са облагодетелствали себе си или някой различен. Без основен очевидец (прокуратурата упреква и за това Йончева - че не е дала координатите на значим свидетел) и без записа по какъв начин да упрекнеш прокурора, че отхвърля да образува следствие. А и като изкарват Йончева отговорна за това, че не могат да си свършат работата, от прокуратурата я и дискредитират. Не й стига, че води евролистата на Българска социалистическа партия, въпреки и разследвана за пране на пари от КТБ, ами и единствено подвига пушилка, а след това не спомага на проверяващите.

Въпросът е докога обществото ще се хваща толкоз елементарно на сходни трикове.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР