В държава, в която е по-срамно да си дебел, отколкото

...
В държава, в която е по-срамно да си дебел, отколкото
Коментари Харесай

Кошмар е у нас и да спазваш, и да не спазваш правилата

В страна, в която е по-срамно да си пълен, в сравнение с да си елементарен, е изцяло разумно да те уволнят и...защото спазваш разпоредбите, в сравнение с противоположното.

Този парадокс не е единствения в нашата страна, в която жителят заплаща от джоба си санкцията на Национална агенция за приходите за това, че не е опазила персоналните му данни. За да не скучаем лъсна следващ парадокс - към историята с желанието на световноизвестната оперна певица Дарина Такова да преподава в Националното музикално учебно заведение "Любомир Пипков ". През уикенда примата изрази в обществената мрежа възмущението и обидата си, че на желанието й да образова на класическо пеене възпитаниците на учебното заведение й дали отговор, че би трябвало да се яви на конкурс. И да извърши пет песни. Проблемът е, че Такова от 12 години не пее поради проблем с гласните струни - в резултат на здравна неточност по нейните думи. Въпреки това тя преподава от години в разнообразни страни и организира майсторски класове.

Всичколозите от Facebook незабавно скочиха в нейна отбрана и започнаха да ругаят директорката на музикалното учебно заведение Столина Добрева, че унижавала една българска горделивост. Което неодобрение също не е лишено от учредения. Е, появиха се и трезви гласове, които застъпиха тезата, че директорката нищо неприятно не е направила - тя просто е спазила наредбата и разпоредбите в нея. Те на собствен ред насочиха не доста ласкави думи към Дарина Такова.

Министърът на културата, с опрощение, Боил Банов, разбрал-недоразбрал защо става дума, само че с цел да бъде в унисон с всеобщото публично мнение, побърза да изиска оставката на директорката Столина Добрева...във Facebook.

Ситуацията в действителност е неуместна - желае се оставката на човек за това, че си прави работата и съблюдава законите и разпоредбите, без да се въздейства от престижи. Още повече, че такива запъртъци във тип на наредби и правила се мътят в самото Министерство на културата. Там някъде ще да са решили, че който желае да преподава в музикалното учебно заведение, би трябвало да се яви на конкурс, само че са пропуснали да плануват изключения или по-специален ред за изявени гении, популяризирали се и популяризирали ни по всички международни подиуми. А даже в Министерството на културата би трябвало да знаят, че такива в България има в обилие. Само че на някой трябваше да му пристигна на акъла, че е допустимо да възникне и подобен проблем – някое от тези светила да пожелае да преподава в родното музикално учебно заведение. Но, с цел да реализира това си предпочитание, ще би трябвало да се яви и да пее на конкурс наедно с недотам надарени и готови учителки по музика.

Така че във въпросната разпоредба трябваше да се планува и такава догадка и тези световноизвестни актьори да заемат преподавателски места по различен ред. Пък даже единствено единици от тях да проявят сходно предпочитание.

Е, както си знаем, типично по български – като се обърне колата, пътища доста. След като преспа една вечер, културният министър Банов въпреки всичко се усети какво е направил и на среща с директорката на музикалното учебно заведение през днешния ден не е повдигнал въпроса за оставката. Напротив, решено е било да се потърси метод Дарина Такова да стане част от преподавателския екип на школото. Една от опциите е да преподава като посетител преподавател или да води майсторски класове.

Самата Столина Добрева беше оповестила малко по-рано, че не вижда за какво би трябвало да си подава оставката - за оповестеното място за учител има конкурс с написани правила и те няма по какъв начин да бъдат нарушени. Изискванията за явяване пред комисия са за всички претенденти и с изключение на Такова има и други искащи за мястото. Конкурсът е освен за учител по класическо пеене, само че и за още няколко позиции.

Директорката получи поддръжка и от ученици на учебното заведение и техните родители. Те се събраха пред Министерството на културата в понеделник сутринта и обясниха, че почитат оперната прима Такова, само че не би трябвало директорката да бъде наказвана за това, че съблюдава разпоредбите.

Всъщност прибързаната и не изключително рационална реакция на министър Банов не е толкоз изненадваща в случай, че дори главата на българското държавно управление прави сходни неща от години – потушава кавги и замазва проблеми посредством нечия оставка - по кое време действителна, по кое време проформа. Освен това погазването на законите и заобикалянето на разпоредбите се е трансформирало в нещо като запазена марка на ръководството на страната. Почти всекидневие е в Народното събрание да се пишат и трансформират закони на коляно в полза на някое лоби. С други думи – неспазването на разпоредбите и на законите се е трансформирало в норма, в държавна политика. А играта по правила е изключение, дори екзотика. Та какво да приказваме за някаква директорка или за някаква учителка, па въпреки и...световно известна....
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР