В Дания се счупи рекордът за слънчево греенеВисоки температури счупиха

...
В Дания се счупи рекордът за слънчево греенеВисоки температури счупиха
Коментари Харесай

Жега в Скандинавия, пълни плажове, в Норвегия - 32,7°

В Дания се счупи върхът за слънчево греене

Високи температури счупиха върховете в Северна Европа и накараха скандинавците да се разхлаждат в морето, оповестиха западни издания.

В община Етне, на западния бряг на Норвегия, живакът удари 32,7 градуса по Целзий в четвъртък, което е безспорен връх за май.

В Дания пък е строшен върхът за слънчево греене, като до сряда са регистрирани 348 часа, а в петък се очакваше да доближи 360 часа. Предишният връх е бил от 347 часа за месец.

Досегашната най-висока междинна температура за май в Дания е била 13,8 градуса, до момента в който в този момент ще бъде към 15-15,1 градуса. Горещините накараха мнозина да се потопят в морето още преди началото на лятото. На фотоси в обществените мрежи се виждат претъпкани плажове в Норвегия и Дания.

“Причината за топлото време е, че от началото на май в Северна Европа имаше високо налягане ”, прецизираха от Метеорологичния институт на Дания.

Твърде рано е да са каже дали летните температури в Северна Европа по някакъв метод са свързани с световното стопляне. От института показват, че това би трябвало да се проучва доста повече.

“Това, което можем да кажем, е, че виждаме все по-високи температури през май от 2000 година насам ”, прибавиха от института.

В южните елементи на Норвегия и Швеция са наложени забрани за палене на огън в горите и тревите поради жегите, обхванали региона.

В Полша и Северна Германия се оповестява за извънредно парещ май, като земеделците се оплакват от вреди, породени от сухото време на култури като рапицата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР