В дълбоко разделената столица на САЩ британският посланик Ким Дарък

...
В дълбоко разделената столица на САЩ британският посланик Ким Дарък
Коментари Харесай

В разделения Вашингтон британският посланик играеше ролята на мост

В надълбоко разграничената столица на Съединени американски щати английският дипломат Ким Дарък постоянно играеше ролята на мост. Той имаше директна телефонна връзка с основните помощници на президента Доналд Тръмп, както и с техните прародители от администрацията на Обама, и двамата (президенти) бяха чести посетители на обилните празненства, на които Дарък бе хазаин в импозантната си резиденция във Вашингтон. Той организираше полемики по разнообразни политически въпроси с конгресмени, публицисти и специалисти от мозъчни тръстове, като изпращаше отчети за своите контакти и диалози с хора от целия политически набор назад в Лондон.

Личните му преценки бяха откровени и " нефилтрирани " през цедката на дипломатичността, като описваха Белия дом при Тръмп като непредсказуем, незапознат и беззащитен. За да споделяш дейно с Тръмп, споделяше английският дипломат, " би трябвало да опростяваш позициите си, даже до неучтивост ".

Когато някои от неговите (поверителни) отчети изтекоха в английски вестник, в началото изглеждаше, че здравите връзки на Дарък с администрацията на Тръмп ще го предпазят. Представители Белия дом демонстрираха състрадание и схващане, когато английското посолство се обади да ги предизвести за приключването. Персоналът на Дарък го посрещна с овации, когато той дойде в посолството в понеделник сутринта, съгласно човек, осведомен със събитията през седмицата - един от неколцината, които разговаряха с Асошиейтед прес при изискване да останат анонимни, с цел да разиска частни диалози с посланика.

Когато обаче Тръмп стартира да написа в Туитър за Дарък, наричайки го " побъркан " и " надут простак ", динамичността (на скандала) стартира да се трансформира. Към вторник вечерта, когато Борис Джонсън - любимецът за идващ министър председател на Англия - напълно явно не отбрани Дарък, посланикът стигна до извода, че оставането му на поста е невероятно. В сряда сутринта той разгласи оставката си.

Това бе фрапантен завършек на дълго градената кариера на Дарък като посланик и държавен чиновник, както и увещание какъв брой бързо може да се стигне до напредък и проваляне във Вашингтон при Тръмп. " Поразително е, че президентът принизява дипломацията и подкопава нашите съюзи, и че сър Ким се оказа сред два огъня ", сподели Андрю Овъртън, американец, който беше представител на Дарък в посолството до предходната година.

Дарък постъпва в английската дипломатическа работа през 1976 година и е имал назначения в Токио, Рим и Брюксел, а по-късно е служил като консултант по националната сигурност. Назначаването му във Вашингтон - един от най-желаните дипломатически постове - трябваше да бъде венецът на кариерата му.

Той дойде (във Вашингтон) през януари 2016 година, когато Тръмп към момента изглеждаше като кандидат-президент със слаби шансове, а предлагането Англия да излезе от Европейския съюз също нямаше особени шансове да бъде признато. Политическата атмосфера обаче бързо се промени и от двете страни на Атлантика.

" Той пое поста в доста друг миг, - сподели Ейми Инглиш, някогашен външнополитически консултант на Дарък. - Към ноември същата година нещата към този момент бяха доста по-различни. Спокойното и решително водачество на Ким бе от решаващо значение за превеждане на американско-британските връзки през това бурно време.

Макар че мнозина във Вашингтон чакаха Тръмп да загуби от Хилари Клинтън на изборите през 2016 година, Дарък употребява цялото лято и есента да гради връзки с другари и съветници на милиардера предприемач. Той установяваше контакти по време на конгреса на републиканците в Кливланд и се срещна с доста политически съветници и остарели другари на Тръмп, в това число Нют Гингрич, някогашен ръководител на Камарата на представителите, и Майкъл Коен, дълготраен юрист на Тръмп и медиатор в подмолните му контакти, който в този момент е в пандиза за финансови нарушавания по време на предизборната акция, свързани с заплащане на подкупи от името на Тръмп за пазаруване на безмълвие.

Когато Тръмп шокиращо победи Клинтън, посланици и дипломати от други посолства идваха при Дарък, търсейки помощта му, с цел да опознаят новата администрация.

Внушителната резиденция на Дарък в северозападен Вашингтон стана място за срещи на чиновници от администрацията на Тръмп. Съветничката в Белия дом Келиан Конуей беше чест посетител на празненства в посолството. Тогавашният министър на правораздаването Матю Уитакър и някогашният прессекретар на Белия дом Шон Спайсър честваха там последната Нова година на празненство с черни вратовръзки. Зетят на президента и негов топ консултант Джаред Къшнър пристигна на закуска.

Като изискан посланик Дарък категорично загатваше видни посетители във встъпителните си слова, които постоянно произнасяше пред портрета на кралица Елизабет Втора от художника Анди Уорхол, закачен на стената в основната зала на резиденцията.

Връзките на Дарък с администрацията на Тръмп надхвърляха обществените контакти. Той построи близки връзки с някогашния началник на президентския кабинет Джон Кели и постоянно говореше със настоящия началник на кабинета Мик Мълвейни. Британският дипломат изигра основна роля за организирането на визитата на Тръмп във Англия по-рано това лято - аудиенция, която по общо мнение в Белия дом и в Лондон бе сполучлива.

Миналия месец, по време на изявление с Дарък на Фестивала на концепциите в Аспен, Ричард Хаас, президент на Съвета по външни връзки, сподели, че английските посланици постоянно са по този начин въвлечени в американската политика, като че ли имат непокътнато място на масата за основни полемики. Той похвали английското посолство като " едно от доста дребното сигурни места ", където демократи и републиканци могат да се съберат за другарство.

" В един град, който от ден на ден се балканизира, аз в действителност смятах, че английският дипломат играе значима роля ", сподели Хаас. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР