В дълъг спор влязоха депутатите в пленарната зала заради одобрени

...
В дълъг спор влязоха депутатите в пленарната зала заради одобрени
Коментари Харесай

Предприятията ще градят ВЕИ мощности за собствени нужди

В дълъг спор влязоха депутатите в пленарната зала поради утвърдени на второ четене промени в Закона за възобновимите енергийни източници (ВЕИ), които предложиха Политическа партия и Демократична България. Поправките целят да се облекчи режимът, по който се построяват енергийни мощности за произвеждане на еленергия от ВЕИ, която да се употребява за лично ползване. От опозицията приветстваха желанието им, само че в това време ги упрекнаха, че ще разрешат спекулациите на вложители, които ще се възползват от олекотения режим, с цел да станат търговци на ток.

С измененията се разрешава на потребителите, да вземем за пример предприятия, да построяват ВЕИ съоръжения за произвеждане на ток, които да служат за облекчаване на личните им потребности. Общата конфигурирана мощ не може да надвишава 5 мегавата. За построяването на такава апаратура ще бъде належащо само да се подаде съобщение до съответното електроразпределително дружество (ЕРП). На собствен ред, ЕРП-то би трябвало да подписа в допълнение съглашение с клиента си, в което да се уточнят техническите условия по безвредното включване на новоизградената апаратура в елмрежата.

Със законовите промени се разрешава на потребителя, построил енергийната мощ, да внася творби от него ток в мрежата. Първо обаче би трябвало да извърши условията на процедурата по присъединение към мрежата като производител.

Именно последното взриви опозицията. Теменужка Петкова – народен представител от ГЕРБ-СДС и някогашен енергиен министър в кабинета „ Борисов 3 “, разгласи, че по този начин написан, текстът разрешава създадената за лично ползване сила да се продава. Под претекста, че построява мощ за свои потребности, даден вложител в действителност скрито възнамерява да стане електропроизводител и търговец, изясни тя.

Като доказателство Петкова уточни размера на позволената мощ – до 5 мегавата, което, по думите й, е задоволително за град от мащаба на Видин. Инвеститорът ще построи енергийната апаратура, след това ще каже, че създава прекомерно доста ток за своите потребности, и ще изиска да го продава – такава е схемата съгласно някогашния енергиен министър.

Управляващите отвърнаха, че е планувано производителят да премине през процедурата за присъединение, в случай че желае да продава непотребна сила. „ Всеки, който желае да продава сила, ще би трябвало да мине по общия ред – със мнение на Енергийния систематичен оператор, на ЕРП-тата и по този начин “, разяснява Тихомир Тенев от Има Такъв Народ.

Владимир Табутов от Политическа партия съобщи, че законовите промени ще оказват помощ на небитовите консуматори да влагат в енергийната си самостоятелност, да понижат сметките си и да подобрят конкурентоспособността си. А Владислав Панев, който е един от вносителите, намеси и геополитически претекст: „ Това е първата, въпреки и дребна, крачка на депутинизация на стопанската система – нови енергийни източници, които понижават зависимостта ни от съветски такива. “

Предложението беше признато при гласуването в пленарната зала с гласовете на болшинството. Опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ се въздържа. С това обаче разглеждането на законопроекта на второ четене не прикллючи – останаха и други текстове, които не бяха прегледани, защото изтече времето за пленарното съвещание. Така те остават за различен път.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР