В четврътък на 26 септември правната комисия към ЕП разгледа

...
В четврътък на 26 септември правната комисия към ЕП разгледа
Коментари Харесай

Politico: Унгарският еврокомисар е бил отхвърлен заради връзки с Русия

В четврътък на 26 септември правната комисия към Екологичен потенциал прегледа кандидатурите на всички препоръчани от Урсула фон дер Лайен еврокомисари.
Тогава инспекцията за спор на ползи не устояха двама - унгарецът Ласло Трочани ( " Съседство и разширение " ) и румънката Рована Плумб (Транспорт). От момента на оповестяването на имената им те бяха коментирани като спорни кандидатури. Позовавайки се на публични писма, редакцията на Politico оповестява, че повода да бъде отхвърлена кандидатурата на Ласло Трочани за нов комисар на Европейския съюз в ресора „ Съседство и разширение “, е угриженост поради „ връзки с Русия “. В Брюксел са разтревожени от „ връзките му с Русия, изключително поради ролята му на министър на правораздаването в изгонването на обвинени руснаци, за които след това се твърди, че са освободени, макар предварителното искане на Съединени американски щати за екстрадиция “.
По време на мандата си като министър на правораздаването Трочани е одобрил екстрадицията в Русия на обвинени в търговия с оръжие Владимир Любишин-старши и Владимир Любишин-младши, макар настояването на Съединени американски щати за екстрадиция и взаимна работа по този случай. Заподозрените са освободени по-късно от съветските управляващи.
Комисията на Европейския парламент, която преглежда кандидатурите за новия състав на Европейска комисия, също изрази угриженост в писмо си за „ присъединяване на Трочани като министър на правораздаването в контракта за атомната електроцентрала „ PAX II “, макар съществуването на уговорка за спор на ползи “. Русия е предоставила на Унгария финансиране за разширение на атомните централи, като съветският колос „ Росатом “ е главен реализатор на плана, написа Агенция " Фокус ".
Тази вечер стартират чуванията на еврокомисарите в отрасловите комисии. Румъния и Унгария към този момент повториха поддръжката си за двамата претенденти и отхвърлиха да предложат нови имена. Как ще се реши въпросът следва да разберем. Ясно е единствено, че еврокомисията Фон дер Лайен би трябвало да бъде гласувана " ан блок " и би трябвало да проработи на 1 ноември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР