В четвъртата неделя от Великия пост Православната църква чества преп.

...
В четвъртата неделя от Великия пост Православната църква чества преп.
Коментари Харесай

Четвъртата неделя на Великия пост: Имен ден празнуват...

В четвъртата неделя от Великия пост Православната черква празнува преп. Йоан Лествичник и събор на св. арх. Гавриил; св. мчк Георги Софийски, Стари.

Четвъртата неделя на Великия пост е отдадена и на св. Йоан Лествичник. Наричаме го „ преподавател на молитвата, поста и покаянието “. Най-големите добродетели, които той разказва в своята книга Стълба (Лествица) на добродетелите са смирението и любовта. „ Добродетелите са Божи блага. В Църквата те не са цел, т.е. задачата не е да ги придобием. Целта е да победим гибелта, като се съединим с Христос. Целта е единението с Христос, а добродетелите ще дойдат по-късно “, се споделя в формалния уебсайт на Софийската епархия.

В четвъртия ден на Великия пост Църквата празнува събора на св. архангел Гавриил - празник в чест на този небесен вестител на Божиите секрети. В църковните песнопения на този ден още отзвучава насладата на Благовещението. Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий. Той е разкрил на Захария за рождението на Предтеча и самичък за себе си е споделил: " Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога ". Неговото име – Гавриил значи " мощ Божия ". Светите Отци, като приказват за Благовещение, изясняват, че е пратен ангел с такова име, с цел да значи кой е и какъв ще бъде Оня, Който ще се роди от Пресвета Дева, а точно – ще бъде Бог всесилен, як и мощен. Св. архангел Гавриил принадлежи към първия и най-високия чин небесни сили.

На този ден имен ден честват Габриел, Габриела, Габи, Гавраил, Гавраила, Гаврил и Гаврила.

Източник: bg-patriarshia.bg, mitropolia-sofia.org

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР